Be kind - Ole kiltti

Tällä viikolla on Ystävänpäivä, amerikkalaisittain Valentine´s Day. Suomessa ollaan maltillisempia tämän päivän viettämisessä. Meillä korostetaan ystävyyttä, ei niinkään rakastavaisten rakkautta, kuten monissa muissa maissa.

Ystävänpäivän mietteissä voisi miettiä juuri ystävyyttä, ja erityisesti sitä, kuinka sitä voisi jakaa enemmän. Minkälaisia asioita ystävyyteen kuuluu? Minun mielestäni ystävyyteen kuuluu reiluus, jonka voisimme määritellä myös tasapainoiseksi vaihdantasuhteeksi. Siis niin, ettei kumpikaan ystävyyden osapuoli ole jatkuvasti vain se antava osapuoli. Myös kunnioitus sisältyy tähän.

Ystävyys eri sukupolvien välillä on erityisen arvokasta. Jos olemme tekemisissä vain oman ikäluokkamme kanssa, horisonttimme hämärtyy ja visiomme typistyvät. Moni meistä osaa vielä ulkoa kymmenen käskyä. Viime aikoina vanhusten hoivapalveluiden ympärillä käyty keskustelu on tuonut mieleen neljännen käskyn: ”Kunnioita isääsi ja äitiäsi.” Tuo käsky on usein ymmärretty niin, että se olisi annettu vain lapsille. Käskyt on kuitenkin annettu aikuisille.  Tämä neljäs käsky iskee suoraan siihen hoivaan, jota isillemme ja äideillemme annamme joko itse tai toisten kautta.

Ystävyyteen liittyy myös hoivaaminen. Jos ystäväsi on avun, hoivan tai tuen tarpeessa, ystävänä varmaan autat häntä. Kyse lienee siitä, ketä tai keitä pidämme ystävinämme, ja keille tahdomme hyvää.

Netissä jaetaan usein seuraavaa ajatelmaa: ”In a world where you can be anything, be kind.” Vapaasti suomennettuna: ”Tässä maailmassa, jossa voit olla ihan mitä vain – ole kiltti.” Ole mukava, kiltti tai hyväntahtoinen ihmisiä kohtaan.

Ystävyyden laajentamista voit miettiä myös seuraavan virren sanoin: ”Ken on mun lähimmäiseni ja ketä eläisssäni myös minun tulee rakastaa kuin omaa itseäni? Vain isäni tai äitini tai veljeni, sisareni tai parhain ystäväni? (virsi 431).  Mieti tätä, ole niin kiltti.

Tuula Ylikangas

Kappalainen, Elimäen seurakunta