Arvaamattomia tuulia

Ostin Vuohijärven markkinoilta lapsille tuliaisiksi leijan. Leija on iloisen värikäs, ja siinä on pitkät nauhat häntinä, joihin tuuli tarttuu erinomaisesti. Leija on kevyt, mutta vahvarakenteinen. Tuo leija on aika erinäköinen kuin omassa lapsuudessani kahdesta ristikkäin asetetusta kepistä ja lähikaupan muovipussista kokoon teipattu leija. Sellaisen kapistuksen lennättäminen oli hankalaa eikä se noussut hyvälläkään tuulella kovin komeaan lentoon.

Tänä kesänä oli sopivan tuulisia päiviä leijan lennättämiseen. Sinistä taivasta vasten heijastuva värikäs leija sai olon tuntumaan siltä kuin lentäisi itsekin. Lähestyvä ukkonen aiheutti pyörteitä ja arvaamattomia virtauksia. Välillä ilmavirta nosti leijan niin korkealle kuin naru antoi myöden, toisinaan leija paiskautui pellolle äkkiarvaamatta lennättäjän taidoista huolimatta.

Leijan lentoa katsellessani nousi mieleeni Juha Tapion kappale, Arvaamatta tuuli kääntyy vastaan: 

”Arvaamatta tuuli kääntyy vastaan,
varoita ei myrsky matkoistaan,
arvaamatta maailman tuulet lastaan riepottaa.
Toisiamme hetken saamme kantaa
pitkin maailman pintaa karheaa
hetken verran kohti taivaanrantaa kurkottaa.”

Elämä tuntuu joskus samanlaiselta, kuin tuo leijan lennättäminen. Vaikka naru on tiukasti kädessä, ei aina voi vaikuttaa siihen, miten leija lentää. Elämässä tapahtuu asioita, joita emme ole valinneet tai odottaneet, hallinnan tunne katoaa silmänräpäyksessä ja joudumme kohtaamaan oman rajallisuutemme. Elämän arvaamattomien tuulien keskellä tuntee itsensä pieneksi. Silloin on lohdullista luottaa rakastavan Jumalan huolenpitoon ja läsnäoloon elämässämme. Hän pitää meistä huolen myrskyissä ja poutasäällä.

Laulun sanat ohjaavat meitä myös tärkeän tehtävän äärelle: kantamaan toinen tosiamme. Käytännön apu pienissä arkisissa asioissa tai suurten huolten jakaminen kuuntelemalla voi merkitä toiselle ihmiselle paljon. Kun olemme lähimmäisiä toisillemme ja pidämme huolta heikommassa asemassa olevista, toteutuu pala taivasta täällä maan karhealla pinnalla.


Sanna Paakala
diakoniatyöntekijä
Valkealan seurakunta