Armas aika

Virsirunoilijan mukaan kesä on armasta aikaa. On totta, että kesällä Suomen luonto on kauneimmillaan. Kesällä on Jumalan luomisteot ovat hienolla tavalla näkyvissä. Suomen kesä on kaunis, mutta ikävä kyllä aika lyhyt. On ihmisiä, jotka alkavat jo kesäkuun loppupuolella murehtia sitä, miten paras kesä alkaa kohta jo olla takanapäin, ja päivätkin alkavat lyhetä.

Tuntuu siltä, että mitä enemmän meille tulee ikää, sitä enemmän katoavaisuuden ote meissä lisääntyy. Ikävuosien karttumisen myötä me voimme kenties paremmin ymmärtää niitä monia raamatunkohtia, jossa luonto esiintyy katoavaisuuden vertauskuvana. Psalmissa 103 sanotaan: ”Ihmisen elinpäivät ovat niin kuin ruoho, hän kukoistaa niin kuin kukkanen kedolla. Kun tuuli käy hänen ylitsensä, ei häntä enää ole, eikä hänen asuinsijansa häntä enää tunne.”

Oma katoavaisuus on hyvä tiedostaa, mutta jatkuva kaiken katoavaisuuden pohtiminen tekee meistä helposti alakuloisia ja estää meitä näkemästä tähän päivään sisältyviä suuria mahdollisuuksia. Siksi Raamattu ei puhukaan pelkästään katoavaisuudesta. Psalmissa 103 – heti sen jälkeen kun ihmisen elinpäiviä on verrattu ruhoon, meitä muistutetaan siitä, mikä kestää kaiken katoavan keskellä: ”Mutta Herran armo pysyy iankaikkisesta iankaikkiseen niille, jotka häntä pelkäävät.” On jotain, joka pysyy vuodenaikojen vaihdellessa, ihmisen vanhetessa, sukupolvien tullessa ja mennessä: Herran armo pysyy.

Me olemme pieniä ihmisiä, mutta olemme myös suuren Jumalan kämmenellä. Kaikkien ilojen, murheiden ja ahdistusten keskellä me voimme aina kääntyä Jumalan puoleen. Hänen armonsa on kaikkea suurempi.

Jumalan armo ja Kristuksen läsnäolo on kuin suvituuli, kuin aurinko, kuin linnunlaulu. Me elämme armasta aikaa, koska emme ole koskaan yksin, vaan Jeesus on kanssamme – Hän itse asuu luonamme, kuten suvivirressä todetaan.

Vaikka kesä saattaa tuntua lyhyeltä, on hyvä muistaa, että kaikesta huolimatta maailmamme on Jumalan luoma ja Kristuksen lunastama maailma, jossa Jumalan Pyhä Henki toimii ja vaikuttaa. Tästä syystä elämä on armasta aikaa, ja se on sitä varsinkin siksi, koska kerran kun elinpäivämme tulevat täyteen, Jumala armostaan johdattaa meidät iankaikkiseen iloon.

Kimmo Ylikangas

Kuusankosken seurakunta