Apua arvaamattomaan

”Avattuani silmäni tänä aamuna, määrittelemätön tunne oli heti läsnä. Ei tehnyt mieleni nousta lainkaan. Sängyn lämpö ja peiton suojaava pimeys hamuilivat vielä matkaansa. Kun silmieni kaihtimet raottuivat sen verran, että sain selvää vastapäisellä seinällä olevan kellon viisareista, muistin mikä päivä nyt on – eläkkeenmaksupäivä.

Jouduin ennen aikojani pois työstä. Työpaikallani tapahtunut onneton onnettomuus ajoi tärkeimpien sormieni yli, jättäen ne työtä tekemättömiksi siitä alkaen. Ei se ollut kenenkään syy. Itseäni kai siitä syyttelen, jos jotakin. Samat asiat tehty ennenkin, toistuvia kertoja. Yrittivät leikellä ja kuntouttaa, vaan vaikeata oli. Kotona kärsin kipujeni kanssa. Välillä huusinkin ja riitelin. Kun ei mikään pysynyt käsissä ja kun oli niitä kipuja. Eipä sellaista vastamäkeä kestä. Tiedä, kestäisinkö minäkään. Kipulääkkeet turruttavat, mutta myös kuluttavat. Ja kun aina saisi edes hankituksi niitä. Niin, sehän se tämän päivän painolastina on, kun saisi edes omia rahojaan käyttää miten tahtoo. Mutta ottajia on, jaettavaa on. Tyttären perheellä on käynyt huonoa tuuria, kerta kerran perään, sitähän se on. Ja kukapa sitä nyt ei auttaisi, lastaan. Enemmän niillä on niitä menoja. Lapsiakin vielä kotona ruokittavana. Silti tämä päivä tuntuu aina painostavalta. Miettiä heti tilipäivän aluksi, että miten se loppukuukausi mennään. Ja miten ne kivut taas tähän kuuhun asettuu. Kun edes omat kävisivät muulloinkin, ettei tulisi tällainen tunne, että rahahanoilla siinä vaan ollaan. Vaikka mitä hanoja ne on, siihenhän se sitten ehtyy.”

Tämän fiktiivisen tunnetarinan tarkoituksena oli muistuttaa siitä, että vuoden 2021 Yhteisvastuukeräys pureutuu ikäihmisten taloudelliseen ahdinkoon. Kuka tahansa voi kokea elämässään taloudellista ahdinkoa muuttuvien ja joskus arvaamattomienkin tilanteiden seurauksena. Kristittyinä ja lähimmäisinä meillä on yhteinen vastuu huolehtia heikommassa asemassa olevista. Ja on hyvä todella muistaa, että jokainen meistä voi joskus tarvita apua. ”Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille”. (Matt. 7:12)

Satu Leino
Kuusankosken seurakunta