Antakaa lasten tulla

Ja pitäkää heistä hyvää huolta. Ilmastotutkija totesi, että parempi on antaa lasten olla tulematta. Hiilijalanjälki kasvaa, jos tänne tulee lapsia lisää. Tämä väite taidettiin sitten perua ja lapset saavat taas tulla. Suomessa syntyvyys on laskenut rajusti. Vuonna 2010 syntyi noin 61 000 lasta ja vuonna 2018 noin 48 000 lasta.

Sodan jälkeen Suomessa syntyivät suuret ikäluokat ja Karjalan evakotkin saatiin mahtumaan Suomeen. Silloin rakennettiin perusta meidän hyvinvoinnillemme. Lapsi toi leivän mukanaan.

Kiinassa kokeiltiin pakolla sitä, että lapset eivät saa tulla. Toteutettiin yhden lapsen politiikkaa. Erityisesti poikalapset saivat jäädä henkiin. Näin mentiin eteenpäin ja huomattiin, ettei tämä toimi. Tietyissä osissa maata väestörakenne vinoutui ja huomattiin, että tarvitaan kuitenkin enemmän ihmisiä pitämään kansakuntaa pystyssä. Nyt perheisiin saa syntyä useampia lapsia.

Yhteiskunta on tietysti muuttunut paljon. Sitä työtä, jota tehtiin ennen käsin, koneet hoitavat ja digitalisaatio jyllää. Siitä huolimatta tulevaisuus on seuraavan sukupolven käsissä.

Antakaa lasten tulla ja pitäkää heistä hyvää huolta siitä huolimatta, että tulevaisuuteen voi liittyä epävarmuustekijöitä. Siitäkin huolimatta, että lapsista on alussa paljon vaivaa, he vievät toisinaan yöunet, rajoittavat aikuisten omaa elämää ja ovat joskus väsyttäviä. Lapsiin sijoitettu investointi maksaa itsensä takaisin parissakymmenessä vuodessa korkoineen. Kaikki hyvän saaminen vaatii vaivannäköä. Paitsi että lapsi tuo leivän, lapsi tuo myös suuren ILON.

Lapsilla on oikeus elämään ja hyvään huolenpitoon. Lisäisin vielä, että lapsilla on myös oikeus kuulla lasten parhaasta ystävästä, Jeesuksesta. Näin he voivat saada kestävän perustan elämälleen, josta ponnistaa.

 

Olavi Mäki-Patola

pastori

Kouvolan seurakunta