Ämpäri soikoon!

Kamalaa. Mies makaa vieläkin maassa rähmällään. Hän on satuttanut itsensä, eikä pääse ylös. Ympärillä on vuoria ja hiekkaa. Aurinko paahtaa polttavasti. Kaikki kulkevat ohi, kukaan ei välitä.

Netta, 4, tarkkailee tilannetta huolestuneena. ”Ollaanko niin, että se, joka tulee nyt tietä pitkin, niin se pysähtyisi auttamaan”, hän kysyy ja paukuttaa hiekkaämpärin pohjaa kiukkuisesti.

Joukko perheitä oli vähän aiemmin saapunut pihalle hiekkalaatikkokirkkoon. Alkulaulu rummutettiin hiekkaämpäreillä vielä ujostellen. Rukouksen lorurytmiin lähdettiin jo reippaasti mukaan.

Raamatun kertomus alkoi hiekkakakkujen tekemisellä. Tule, tule hyvä kakku, älä tule paha kakku, siihen pääsi pieninkin mukaan. Ja sitten mielikuvitus muutti edessä olevan kakkumeren vuoristoksi ja polttavan kuumaksi hiekkaerämaaksi.

Lapiolla vedettiin hiekkaan tie, joka kiemurteli vuorten lomitse. Tiellä makasi mies. Ja kyllähän se kiukutti, kun kukaan ei pysähtynyt auttamaan, vaikka olivat ihan aikuisia ihmisiä ja niiden pitäisi ymmärtää. Ovat itse aina pieniä neuvomassa, että toista pitää auttaa. Monta kertaa jouduttiin kopsuttelemaan ämpäriin ohikulkijan lähestyvät askelet, jotka pysähtymättä jatkoivat matkaa. Voi harmituksen määrää.

Huh helpotusta, kun laupias samarialainen aaseineen viimeinkin saapui ja pysähtyi auttamaan. Keskellä hiekkalaatikkoa maannut mies, siis nukke, nostettiin pystyyn.

Jokaisella ohikulkijalla oli taatusti hyvä syy olla pysähtymättä. Tiedän sen, koska samat tosi hyvät syyt ovat minullakin joka päivä. On kiire, olen jo myöhässä, älä puutu toisten asioihin, mitä jos se on humalassa, huumeissa, lääkkeissä ja käy päälle? Järkevää, eikö?

Vuosia sitten erään Artun äiti kysyi pojalta, mitä pyhäkoulussa oli kerrottu. Arttu, 5, vuodatti saman kertomuksen maassa makaavasta miehestä ja ohikulkijoista. ”Mutta kaikki päättyi hyvin”, poika ilmoitti riemuissaan, ”laupias somalialainen laukkasi seeprallaan apuun.”

Viis siitä minkä maalainen, pysähtyi silti. Välitti ja auttoi. Seeproineen.

Katja Savolainen
Kouvolan seurakunta