Äkkiä voi kaikki muuttua

Mistä syntyy se syvä tietoisuus, että elämä on haavoittuvaa koko ajan ja kaikkialla? Odottamattomien järkytysten kokemuksista se ainakin syntyy. Kun on joutunut kohtaamaan pahoja asioita, kertyy tajuntaan käsitys siitä, että turvallisuudesta emme saa takuita. Jokin kurja asia voi pilata ihanasti alkaneen päivän ja riistää elämästä jotakin peruuttamattomasti.

Jotta tätä jännitysnäytelmää kestäisi, tarvitsee ihminen hengähdystaukoja. Monille meistä penkkiurheilu antaa sopivia sellaisia. On mukava jännittää ihan vaan sitä, kuinka taitavat urheilijat pärjäävät kisoissa toisiaan vastaan.

Astetta enemmän jännitystä oli mukana, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue aloitti ensimmäisen pelinsä EM-kisoissa. Edessä oli todella kutkuttava urheiluelämys! Huuhkajat olivat tekemässä urheiluhistoriaa ja me saimme sitä olla todistamassa. Iloa ja mukavaa jännitystä olisi edessä pari tuntia.

Yhtäkkiä ensimmäisen puoliajan lopulla tanskalaisjoukkueen pelaaja oli vaipunut kentän pintaan ja TV-kuvien mukaan näytti tarvitsevan elvytystä. Hurja tilanne pelaajalle, joukkueelle ja läheisille. Raskas tilanne tuli kohti meitä penkkiurheilijoitakin eikä sitä helpottanut ottelun selostajien ja kommentaattoreiden järkyttyneet, katkeilevat lauseet.

Tunnelman muutos oli raju ja elämänlangan hauraus kauhistutti. Onneksi sitten näimme myös, että ensiapu tuotti toivotun tuloksen ja kaveria lähdettiin viemään kohti sairaalaa.

Noin kaukaakin ruudun kautta seurattu tragedia voi tuntua erityisen tukalalta omien aiempien kokemusten ja muistojen kautta. Yhtäkkiä mieleen saattaa nousta rankkoja tuntuja kuin olisi taas siinä hirveässä päivässä, jolloin omassa elämässä kaikki muuttui.

Jos huomasit kovin kipeinä särkeviä vuosien takaisia tragedioita, niitäkin voisi olla hyvä käydä läpi turvallisen juttukaverin kanssa samaan tapaan kuin tuon pelin käännettäkin on yhdessä puitu. Tai jos onkin niin, että omassa elämässä on odottamattomilta tragedioilta välttynyt, saattoi tuo ottelu auttaa kokemaan jotakin, joka valmistaa odottamattomiin tilanteisiin.

Tanska-Suomi EM-peli 2021 näytti myös ihmismielen kauneinta puolta: myötätunnon kykyä. Katsojat sekä paikan päällä että kaukana pystyivät samaistumaan ja hätä ja pelko olivat yhteisiä. Moni tunnusti saaneensa turvan tuntua myös rukouksesta. Kaiken keskellä on Jumala, joka tuntee ihmisen elämän haavoittuvuuden.

Minna Tanska
kappalainen
Jaalan kappeliseurakunta