Ajan henki

”Mikä on sen ajan henki, isännäksi päässyt renki, jonka suuren pillin mukaan täällä tanssittava on? Ajan henki meille määrää, mikä oikein on ja väärää, eikä epäillä saa kukaan, se on vastustamaton. … Mitä teetkin, ei se haittaa, kaikki muutkin tekee niin… 'Maista rohkeasti tästä kielletystä hedelmästä', rakkautta kaipaaville ajan henki tarjoaa."

Edellä Pekka Simojoki laulussaan Ajan henki osuvasti kuvaa aikamme menoa. Erityisesti se näyttää pitävän paikkaansa seksuaalietiikan alueella.

Avioliiton kohdalla käydään taistelua kirkon sisällä. Huolestuttavinta mielestäni siinä on se, että Raamatun näkemyksiä joko karsastetaan tai pidetään vanhanaikaisina. Tulee vaikutelma, että ihmiset kokevat olevansa Jumalaa viisaampia kyseisessä asiassa. Ajan hengen vastaisesti opettavan tai toimivan henkilön suu halutaan tukkia.

Tästä hyvänä esimerkkinä on tapaus Päivi Räsänen. Hän ilmaisi Raamattuun pitäytyvän kantansa ja samalla suuren huolensa kirkon virallisesta mukanaolosta pride-viikolla. Räsänen joutui käräjille lainattuaan homoseksuaalisuudesta puhuvia raamatunkohtia.

Kirkon virallinen avioliittokäsitys on tänä päivänä massiivisen ideologisen hyökkäyksen kohteena. Samoin ne, jotka rohkenevat avoimesti ja julkisesti puolustaa perinteisiä Raamattuun pohjautuvia perhearvoja. Suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon nimissä vaaditaan Raamatun vastaisille suhteille kirkon hyväksyntää ja siunausta.

Ns. suvaitsevaiset suvaitsevat usein vain heidän kanssaan samaa mieltä olevia. Toisinajattelijoilta evätään virkoja, kuten kävi Porin Jazzin toimitusjohtajaksi valitun Aki Ruotsalan kohdalla. Myös kasvatustieteen professori Tapio Puolimatkaa yritettiin erottaa. Herää kysymys olemmeko menossa kohti totalitarismia?

Uhkaavasti näyttää siltä, että kirkko muuttaa pian avioliittonäkemystään. Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä on jo asenteellisesti kysynyt, että kun se tapahtuu, pitäisikö yhä vihkiä papeiksi niitäkin, jotka eivät ole valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia. Sitäkö on hänen edustamansa suvaitsevaisuus?

Ehkä Jumala, Luojamme tietää sittenkin paremmin, mikä on meille hyväksi. Hän on antanut sanassaan meille elämän käyttöohjeet. Pidetään kiinni niistä. Olet Jumalan luomana ja Kristuksen lunastamana äärettömän arvokas.

Pauli Heinola
Kuusankosken seurakunnan kappalainen