Aika parantaa

Ylen verkkosivuilla julkaistiin toissa viikolla artikkeli Lappiin saapuneista kiinalaisista turisteista. Turistit ihmettelivät lumista suomea ja erityisesti lumihangessa kouluun tarpovaa lasta, joka taittoi matkaa yksikseen, heijastimet takissa heiluen. Turisteille kerrottiin suomen olevan turvallinen maa ja yksinään koulumatkaa taittava lapsi oli tuon turvallisuuden symboli.

Tuo kuva on viime aikoina kuitenkin alkanut säröytyä.

Uutisissa esillä olleet lasten hyväksikäyttötapaukset Oulussa ja Helsingissä ovat järkyttäneet koko kansakuntaa ja horjuttaneet näkemystä yhteiskuntamme turvallisuudesta. Tällaiset hyökkäykset lapsia kohtaan ovat hyökkäys koko maamme tulevaisuutta vastaan. Niistä on vaikea kuulla ja lukea, mutta maton alle asioita ei voi lakaista. Päätös tiedottaa asioista on varmasti ollut vaikea, mutta äärimmäisen tärkeä. Haluankin osoittaa tukeni viranomaisille ja rukoilla voimia ja kestävyyttä heille, jotka kohtaavat näitä asioita ja pahempaa, omassa työssään.

Entä mitä me voisimme yhdessä tehdä, että tämänkaltaiset hirveydet saataisiin loppumaan?

Tapaukset saavat varmasti aikaan lakimuutoksia, mutta me voimme myös itse muokata yhteiskuntaamme vahvemmaksi. Annetaan siis aikaa toisillemme. Nykyään meidän ajastamme ja huomiostamme on käynnissä kova kilpailu. Työhön ja arjen pyörittämiseen on varattava aikaa, samoin moneen muuhun asiaan. Yritetään kuitenkin varata entistä isompi osa ajastamme omille perheillemme. Uskon, että se on hyvä sijoitus.

Eräs espanjalainen mies kirjoitti blogissaan Suomesta ja sen turvallisuudesta. Hänen mielestään esimerkiksi lasten on turvallista kulkea koulumatkoja itsenäisesti tai lähteä kaverin kanssa pyöräilemään, koska Suomessa on voimassa kirjoittamaton sääntö yhteisestä vanhemmuudesta. Silloin kun lapset ovat poissa kodin piiristä, he ovat ikään kuin kaikkien yhteisiä lapsia. Pidetään siis yhdessä huolta toisistamme ja aivan erityisesti heistä, jotka ovat yhteiskuntamme tulevaisuus, ja jotka Jeesuskin asettaa meille esimerkiksi.

Tero Kajander
kehitysvammaistyön pappi
Kouvolan seurakuntayhtymä