”Nyt meiltä meni kuva, toivottavasti kohta menee myös ääni.”

Otsikon sanat ovat urheiluselostaja Voitto Liukkosen legendaariset sanat ajalta, jolloin yhteydet kisatunnelmiin välitettiin yhtälailla kuvin ja äänin kuin tänäkin päivänä, mutta alkeellisemmalla tekniikalla. Silloinkin pärjättiin ja eikä kommelluksilta vältytty!

Kumman sinä valitset: kuvan vai kuullun sanan? Kuvaa ja ääntä olen miettinyt paljon nyt, kun toimitettavassa jumalanpalveluksessa on läsnä vain kuvaajat ja kanttori ja ehkä joku avustaja. Kumpi on tärkeämpää: se, että kuva on paikallaan ja pastori on kammannut hiuksensa vai että ääni ja sanoma kuuluvat? Joku tiesi kertoa, että ääni on tärkein, aina. Ihminen voi kuunnellessaan kohdistaa katseensa mihin haluaa.

Olen tullut siihen tulokseen, että tärkeintä on tunnelma ja läsnäolo.

Kaipaan läsnä olevaa seurakuntaa, jotta voin nähdä ja aistia, miten heillä menee. Näen, jos joku vilkaisee kelloa tai tarkastaa sähköpostin. Huomaan levottoman lapsen, jota äiti yrittää pitää paikallaan. Ja voisin rippikoululaiselle kertoa kaikella rakkaudella, että kirkossa ei hattua pidetä päässä. Tunnelma välittyy papille kirkoissa ja kappeleissa. Sanatkin soljuvat helpommin, on läsnä paljon paremmin. Takeltelen ja sekoan sanoissani, kun yritän puhua kameralle tai kameran takana olevalle väelle. Ihmiselle puhuminen on helpompaa.

Parasta suorissa lähetyksissä, läsnä olevan seurakunnan kanssa on kuitenkin inhimillisyys. Tallenteesta voi karsia virheet ja takeltelun pois, suorasta lähetyksestä ei. Ja virheitä tulee! Kuusankosken seurakuntalaiset ovat yleensä mielissään, kun pappi hiukan takeltelee. Ei siksi, että olisivat vahingoniloisia, vaan siksi, että jumalanpalveluksesta tulee enemmän totta, se on inhimillinen ja silti Jumalan käsissä. Pappi irtautuu kaavastaan ja ennalta käsikirjoitettu jumalanpalvelus lakkaa olemasta ”näytelmä” ja suoritus. Alkaa elämä, pyhä palvelus, siunattu läsnäolo. Moka on lahja.

Elämä on suora lähetys, kaikkea tapahtuu. Vaikka menee kuva ja ääni, Jumala on läsnä.

Mirva Lehtinen
Kuusankosken seurakunnan kappalainen