Hyvää kynttilänpäivää!

Kirjoitan tätä kirjoitusta Valkealan seurakuntakeskuksessa työhuoneessani. Ikkunasta avautuu mahtavat lumikasat. Enää ei näy tien toisella puolella oleva hautausmaa. Oikealla puolella näkyy valkoinen Valkealan kirkko. Suntiomme Mika on laittanut uudet, tehokkaat ja kauniisti valaisevat ledvalot kirkon ympärille. Olen iltaisin ihaillut valaistua kirkkoa, kun olen laittanut sukset kotiovella jalkaan ja kiivennyt seurakuntakeskuksen takana olevan harjun päälle. Umpihankeen olen raivannut omaa latua, kunnes pääsen moottorikelkalla ajetuille laduille.

Kerran lähdin illalla myöhään kuun valossa hiihtoladulle. Kuu loisti valtavan kirkkaana. Valkoinen hanki suorastaan säkenöi pakkasen paukkuessa 10 asteen pakkasta. Lumiset puut olivat kuin taideteoksia. Hämyinen sininen utu leijaili kaikkialla. Mieleen nousee psalmi 8: 4-5: ”Kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut, niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat, tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen.” Kirkon valo loistaa Valkealan kirkonkylän keskellä, kuun valo valaisee niin kirkkaasti, että näkyvyys on loistava. Suksen alla lumi rahisee. Välillä puiden rungoissa naksahtelee, kun pakkanen paukuttelee. Tikka naputtelee tolpassa. Välillä yksi harjanteen korpeista korahtelee ja raakkuu. Joku pieni ötökkä, ehkä hiiri kipitti kovaa ladun yli ja sitten kaivautui hankeen.

Minulla on tässä työpöydälläni kastekynttilä. Tilastot kertovat, että Valkealassa on kastettu viime vuonna 55 lasta. Itse sijaispappina olen kastanut tähän mennessä vain yhden lapsen. Kasteiden määrä on voimakkaasti pudonnut. Mitenkähän saataisiin Valkealaan muuttamaan uusia lapsiperheitä ja mistä löydettäisiin uusia työpaikkoja Kouvolan alueelle? Hautajaisia on paljon. Kasteita, joissa kastekynttilä sytytetään, on vähemmän.

Pohtiessani Kymenlaakson upeaa luontoa, kaivan kastekynttilän esiin. Kynttilässä on kuvattu Pyhän Hengen symboli kyyhkynen ja kastemalja. Kaivan esiin tulitikut ja sytytän liekin. Kastekynttilä alkaa levittää valoaan.

Jukka Pyrhönen
vs. seurakuntapastori