Kun ihmiseksi synnyin

Kaste on toinen kirkkomme sakramenteista. Ehtoollinen on se toinen. Molemmat ovat Jeesuksen asettamia, ja niihin liittyy näkyvä elementti; kasteessa tuo elementti on vesi, ja ehtoollisella leipä ja viini. Tänään keskitymme kasteeseen. Kastettavalla lapsella (tai aikuisella) täytyy olla ainakin yksi kummi, joka kuuluu johonkin lapsikasteen tunnustavaan kirkkokuntaan. Usein kummeiksi pyydetään suunnilleen oman ikäisiä ystäviä tai sukulaisia. Ei kuitenkaan ole mahdotonta pyytää kummiksi omaa ikäluokkaa vanhempaa ihmistä, jos hän on vaikkapa lapsen vanhemmill tärkeä ihminen. Sillä vanhemmille tärkeä ihminen on yleensä tärkeä myös vanhempien lapselle. Kaste on kutsu Kristuksen tuntemiseen, elämään Hänen kanssaan. Tästä kertoo seuraava virsi:

”Kun ihmiseksi synnyin luomaasi maailmaan, sain tulla kastetuksi Kristusta tuntemaan. Sain armon autuaan: vähäistä lasta kannoit, elämän uuden annoit. Omasi olla saan.” (Siionin virsi 213:3)

Vanhimmat kummilapseni ovat jo kolmenkymmenen ikävuoden tuolla puolen. Nuorin kummilapseni on jo avannut silmänsä tämän elämän aamuun, mutta odottaa vielä kastettaan. Eri-ikäiset kummilapset ovat kummeille todellinen rikkaus. Joskus kummit ja kummilapset jäävät kuitenkin etäisiksi toisistaan. Tähän voi olla monia syitä, kuten elämässä nyt moniin asioihin on monia syitä. Joskus kummeilta voidaan odottaa kohtuuttomilta tuntuvia rahallisia panostuksia kummilapsen suhteen. Tai sitten elämä voi muuten vain viedä erilleen. Kannattaa muistaa, että kaikki asiat eivät katso maantieteellistä etäisyyttä tai välien viilenemistä. Jokainen kummi voi liittää kummilapsensa rukouksiinsa, ja omasta mielestäni tämä on ihan kummin rakas velvollisuuskin. Joka ikinen kummilapsi jättää omat jälkensä kummeihin, ja toisinpäin. Kaikki omat kummini ovat jo edesmenneet, ja muistelen heitä haikeudella mutta ennen kaikkea rakkaudella. Oli mukava olla heidän kummilapsensa; se teki ihan erityisen osan elämääni. Topi ja Marjatta, Sylvi ja Veijo; kiitos kummiudesta!

Tuula Ylikangas
Elimäen seurakunta