Maa kallis isien ja äitien 

Eräänä itsenäisyyspäivänä nuorin lapseni kuunteli Maamme-laulua ja tuli mietteissään kysymään: Miksi laulussa lauletaan: Maa kallis isien? Missä äidit ovat? Selitin nopeasti, että näissä lauluissa äidit ovat vähän taustajoukoissa. Lapsi meni takaisin touhuihinsa ja lauleskeli: Maa kallis isien ja äitien! Se hymyilytti ja liikutti. Suoraa puhetta, lapsen suusta.

Mitä taustajoukoissa tapahtuukaan? Jeesus opetti kuulijoitaan rukoilemaan, antoi valmiit sanat ja muistutti sinnikkyydestä. Jeesus opetti puhumaan suoraan Jumalalle, omassa rauhassa. Monet äidit opettavat yhä lapsiaan ja lapsenlapsiaan rukoilemaan tai ainakin muistavat heitä rukoillen. Monet ovat hiljaa, kun eivät tunnekaan Jumalaa tai ovat hänestä luopuneet, kun elämä on näyttänyt pahimpansa. Moni äiti on vain päättänyt selvitä, eikä tule pyytäneeksi apua.

Jeesus vertaa rukousta tavalliseen avunpyytämiseen. Yksin ei tarvitse selvitä, mistään. Jeesus kehottaa rukoilemaan hellittämättä, lakkaamatta. Vastaus pyyntöön tuleekin, ei ystävyydestä, vaan rakkaudesta. Se rakkaus on lähtöisin Jumalasta. Kätten työt, leivän antaminen, käden ojentaminen ja kuunteleminen ovat parasta rukousta. Kohteena voi olla kuka tahansa. Halu rukoilla ja halu auttaa nousee ystävyyden sijaan rakkaudesta, lähimmäisenrakkaudesta.

Jeesus opettaa myös suoraan toimintaan, pois taustalta: Pyytäkää, etsikää, kolkuttakaa. Siis: Älä jää etsimään yksin vastausta. Puhu suoraan ihmiselle, pyydä, kolkuta, mutta puhu myös suoraan Jumalalle! Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa, mutta se on myös suoraa puhetta, rehellistä ja rosoista.

Tämän viikon aikana kohtasin monta äitiä. Enkä niissä kohden älynnyt rukoilla. Tänään rukoilen syövästä toipuvan äidin puolesta, jolla on rauha, vaikka tiskit on tiskaamatta. Rukoilen äidin puolesta, jonka lapset ovat huostaanotettuja, mutta toivoa on. Rukoilen leluihin ja liiallisiin odotuksiin kompastelevien puolesta. Rukoilen sen äidin puolesta, joka saattaa adoptioäitinsä pian haudan lepoon. Rukoilen niiden puolesta, jotka voivat vain silittää multaa äitiensä hautojen päällä. Rukoilen tyhjiksi jääneiden sylien kantajien puolesta. Mutta eniten Jumala, rukoilen, että jokainen ihminen löytäisi sinut ja rakkautesi. Aamen.

Mirva Lehtinen
kappalainen
Kuusankosken seurakunta