Agnus Dei – Jumalan Karitsa

Sunnuntain jumalanpalveluksen teemana on kasteen lahja. Viimeisten vuosien aikana olen saanut olla mukana varsin monenlaisissa kasteissa. Korona-ajan muutaman hengen tilaisuuksista on onneksi päästy eroon. Rajoitusten purkauduttua todella ymmärsi, mikä valtava merkitys lasta rakastavilla läheisillä onkaan. Joulua edeltävällä viikolla kastekodin tunnelmaa ei paljon tarvinnut kaivaa esiin. 

Evankeliumi kertoo Johannes Kastajan suorittamasta Jeesuksen kasteesta. Meillähän Jeesuksen kaste ei ole saanut vastaavaa merkitystä kuin esim. Italiassa, jossa monet lapset edelleen kastetaan erillisissä kastekappeleissa, joissa Johannes Kastajan hahmo nahka-asussaan on varsin tunnistettava. Valkealan kirkon seinäkuvissa on kuitenkin yksi, joka sitoo yhteen oman kasteemme ja Johannes Kastajan suorittaman Jeesuksen kasteen. 

Tekstiin sisältyy lyhyt Johanneksen huudahdus, joka on todennäköisesti yksi vaikuttavimmista ja eniten jälkiä jättäneistä raamatunlauseista, vaikka se esiintyy Uudessa testamentissa vain kahdesti: ”Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!" (Joh. 1: 29). Sanat viittaavat ihmisten syntien puolesta uhrattavaan karitsaan. Johannes siis tunnistaa jo Jeesuksen kasteen yhteydessä, että maailman synnit kantava pelastaja on läsnä. 

Kastetilaisuudessa voi parhaimmillaan aistia samaa kaksijakoisuutta kuin Johannes Kastajan puheissa: ”En tuntenut häntä – nyt kuitenkin näen Jumalan toiminnan.” Vedellä valelua tärkeämpää on, että Jumala toimii salatulla tavalla kasteessa. Pyhä jättää lähtemättömän jäljen meihin.

Jeesukseen liitettyinä pääsemme osalliseksi pelastuksesta ja sen lahjoista. Meistä ei tule pyhiä, mutta Jeesuksen pyhyys saa alkaa vaikuttaa meissä.

Ari Luomajoki, Valkealan seurakunnan pappi