Hölmöjä lahjoja

Joulun tapahtumaketju jatkuu. Jouluna jouluevankeliumin tapahtumat loppuivat Marian ihmettelyyn ja paimenten iloon. Loppiaisena, eli tänään, saamme kolme uutta hahmoa joulun tapahtumaketjuun. Itäiset tietäjät tulevat mukaan. Viisaitahan nuo tietäjät olivat; jo senkin takia, että osasivat välttää vaaran palatessaan takaisin omaan maahansa.

Joulun sanoma on aina liikkunut ihmisten mukana. Ja nimenomaan monenlaisten ihmisten mukana.  Jos sinulla joskus on pikkuisen ylimääräistä aikaa, niin katsele Raamattua sillä silmällä, keitä kaikkia oli mukana Jeesuksen elämän alkuvuosina. Kaikki neljä evankeliumin kirjoittajaa; Matteus, Markus, Luukas ja Johannes, kertovat tapahtumista painottaen niitä asioita, joita itse kukin heistä piti erityisen tärkeinä. Niin mekin teemme tänä päivänä. Kun sanon ”me”, tarkoitan kaikkia kristittyjä ihmisiä. Meillä on kaikilla erilaisia lahjoja, joita voimme viedä Jeesuksen luo. Eivät nuo kolme itäisen maan tietäjääkään vieneet jokainen samaa lahjaa. Ei, vaan kaikilla oli erilaiset lahjat vietävänään Jeesukselle.

Älä siis ikinä ajattele, että ”kun minä en osaa tuota tai tuota, niin minulla ei ole mitään annettavaa kenellekään.” Mitä, jos yksi tietäjistä olisi ajatellut, että ei tällä minun lahjallani ole väliä; se on turha ja hölmökin. Se lahja olisi jäänyt saamatta ja käyttämättä. Vuodesta toiseen toki viisastellaan sillä, kuinka hölmöjä ja epäkäytännöllisiä nuo tietäjien lahjat olivat vastasyntyneelle ja Hänen äidilleen. Käytännöllisyys on oikein hyvä asia, mutta ei anneta sen lakaista kaikkea alleen. Maailma on täynnä asioita, joista ei tunnu olevan mitään hyötyä, mutta silti ne ovat valtavan tärkeitä.

Ole siis yhtä rohkea kuin itäiset tietäjät. Arvosta itseäsi ja omia lahjojasi. Sinulla on paljon, mistä antaa. Tiedän sen, koska olet kaiken lahjaksi saanut, eikä Jumala anna hölmöjä lahjoja lapsilleen.

Tuula Ylikangas
Elimäen seurakunnan kappalainen