Ennakolta tuomittu

Oikeusmurha on käsite, joka joskus vilahtaa puheissa tai kirjoituksissa. Oikeusmurhalla tarkoitetaan sitä, kun henkilö tuomitaan ja rangaistaan rikoksesta, jota hän ei ole tehnyt. Sellaistakin kuuluu oikeasti tapahtuneen.

Ensi sunnuntain evankeliumi kertoo, kuinka eräs oikeusmurha suunniteltiin. Raamatun kohta vie meidät keskelle salaliittoa. Salaliittolaisia häiritsi se, että Jeesus teki tunnustekoja, joita ei voinut kiistää, hän veti kansaa puoleensa ja sai ihmiset uskomaan Hänen julistustaan Jumalan valtakunnasta. Sillä menolla jotkut tulisivat menettämään suosionsa ja se ei käynyt päinsä.

Jeesuksen kuolemantuomio päätettiin perustella kansan yhteisellä hyvällä, tarpeella torjua Rooman otteen kiristyminen sekä uhkalla menettää Jerusalemin temppeli. Yhden oli kuoltava toisten puolesta. Kansansuosikista ja ihmisten auttajasta Jeesuksesta päätettiin tehdä syyllinen, jonka tuomio olisi kuolema.  Tarvittiin vain muodollinen, riittävän painava syy ja röyhkeyttä viedä suunnitelma päätökseen. Näin häiriköstä päästäisiin eroon.

Jeesus tuli väärin tuomituksi, tapahtui oikeusmurha. Mutta väärää oli syy, josta tuomio annettiin. Tuomio oli Jumalan. Jumala oli päättänyt tuomita ja sovittaa ihmiskunnan synnin viattoman Jeesuksen ristinkuolemassa. Maailmanhistorian käännekohta valmisteltiin taivaissa.

”Ettekö te käsitä, että jos yksi mies kuolee kansan puolesta, se on teille parempi kuin että koko kansa joutuu tuhoon?”
(Joh 11:50)

Eija Murto