Tartuntavaara

Sitä on nyt liikkeellä. Tautia nimittäin. Koko perheemme sairasti muutama viikko sitten flunssan, tuttavallisemmin ”kröhäisen räkätaudin”. Moni läheinen – ystävä- ja työpiiristä – on myös sairastanut tai sairastaa parhaillaan. Aina ja useinkaan ei oikein tiedä, mistä ja milloin tuo tartunta oikein sai alkunsa. Ihmiset kun toinen toisilleen näitä tartuntoja välittävät. Ehkä on myös oikein hyvä, ettei aina tiedä tartunnan alkuperää.

Muutama vuosi sitten, kun elettiin syystä vähän varovaisemmin, tavalliset flunssatartunnat olivat maltillisia. Niinhän se on, että kun ihmiset liikuskelevat vähemmän toistensa kanssa, tartuntojen määrä vähenee.

On tosin olemassa tartunta, jonka soisin leviävän yhä laajemmalle ja syvemmälle ihmisten sydämiin ja arjen keskelle. Tartunta liittyy tämän päivän vaihtoehtoisen saarnatekstin evankeliumin sanomaan. Jeesus kertoo valon kulkevan vielä hetken ihmisten keskellä. Jeesus on kertomuksen valo. Itse Jumalaa ei kukaan ole koskaan nähnyt, mutta Jeesus heijastaa valoa, joka säteilee Kaikkivaltiaasta Jumalasta. Jumala on Raamatun mukaan rakkaus ja Jumala on hyvyys. Kuka olisikaan parempi välittämään rakkauden ja hyvyyden valoa maailmaan kuin Jeesus, joka Jumalan ainoana Poikanakin tunnetaan. Ihmisen ymmärryksen yli käyvä synkkien sävyjen värittämä ristinkuolema, rujo tapahtuma, huipentuu ylösnousemuksen tuomaan valoon, toivoon ja tulevaisuuteen – elämään.

Jumalan valo Jeesuksen kautta säteilevänä on tartuttanut parintuhannen vuoden aikana valtavat määrät ihmisiä. Tuossa valossa on pakko olla jotakin ihmeellistä ja jopa yliluonnollista. Jeesuksen säteilemässä valossa on tuntuvaa rakkautta ja hyvyyttä, jota on lähes mahdotonta olla tartuttamatta eteenpäin. Tätä tartuntaa kutsun uskoksi ja sen tartuttamista lähimmäisenrakkaudeksi. Armon vuosi 2024 on aluillaan. Vielä on aikaa kulkea valossa ja valon kanssa tartuttaen sitä toisiimme rakkauden, anteeksiannon ja Jeesuksen hengessä.

Joh.12:35-36; Jeesus sanoi: ”Vielä hetken aikaa valo on teidän keskellänne. Kulkekaa niin kauan kuin teillä on valo, ettei pimeys saisi teitä valtaansa. Joka kulkee pimeässä, ei tiedä, minne on menossa. Niin kauan kuin teillä on valo, uskokaa valoon, jotta teistä tulisi valon lapsia.” Tämän sanottuaan Jeesus lähti ja poistui heidän näkyvistään.

Satu Leino
Kuusankosken seurakunta