Oi Jeesus, leipä elämän

Tätä sunnuntaita kutsutaan leipäsunnuntaiksi, koska päivän raamatuntekstit puhuvat viidentuhannen ruokkimisesta ja ihmisten tarvitsemasta hengellisestä ravinnosta. Jeesus puhuu itsestään elämän leipänä, joka on tullut alas taivaasta antaakseen meille elämän: ”Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää” (Joh.6:51). Ehtoollisella saamme nauttia tätä elämän leipää.

Uuden testamentin aikaan leivät olivat ohuita, muodoltaan lettumaisia, ohrasta tai vehnästä leivottuja. Leipä oli juutalaisille usein tärkein ravinnonlähde. Joka aterialla syötiin leipää ja se oli pääruokalaji. Liha, kala, yrtit, kasvikset ja juurekset olivat kaikki lisää leivän kanssa. Isä meidän – rukouksen pyyntö jokapäiväisestä leivästä oli sen ensimmäisille kuulijoille hyvin konkreettinen: jos pöydässä ei ollut leipää, tuskin oli mitään muutakaan.

Sunnuntain evankeliumissa kerrotaan miten Jeesus ruokki viidellä leivällä ja kahdella kalalla viidentuhannen ihmisen joukon (Joh.6:1–15). Ihmiset tulivat seuraavanakin päivänä Jeesuksen luo: ehkä he toivoivat saavansa tänäänkin vatsansa täyteen! Kun Jeesus sitten alkoi opettaa heitä, se ei enää kelvannutkaan. Ilmainen leipä kelpasi, opetus ei.

Tämän päivän Suomessa leipää kyllä riittää, usein enemmän kuin jaksamme tai ehdimme syödä. Raamatussa muistutetaan kuitenkin: ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.” (Matt.4:4; 5.Moos.8:3) Leivästä meillä ei ole puutetta, mutta muistammeko tarvitsevamme myös sanan leipää? Leipä tyydyttää fyysisen nälkämme, mutta hengelliseen nälkään tarvitsemme aivan toisenlaista leipää. Jeesus sanoi: "Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan. (Joh.6:35)

Aamoksen kirjassa on mielenkiintoinen profetia, joka on ajankohtainen tänäkin päivänä:
”Koittaa aika – sanoo Herra Jumala – jolloin minä lähetän maahan nälän. En leivän nälkää, en veden janoa, vaan Herran sanan kuulemisen nälän.” (Aam.8:11)

Ville Hiltunen

Kappalainen

Iitin seurakunta