Rukoilija kotona

Kun omat lapseni olivat pieniä ja hoidin heitä kotona, koin huonoa omaatuntoa siitä, etten rukoillut heidän puolestaan kuin iltarukouksessa. Minulla oli mielikuva, että hyvät ja hurskaat äidit rukoilevat lastensa puolesta lakkaamatta. Minä olin huono äiti, kun sisältäni ei noussut tarvetta rukoilla lasteni puolesta. Monien muiden ihmisten ja asioiden puolesta kuitenkin rukoilin. 

Sitten kun lapset menivät päivähoitoon, yhtäkkiä huomasinkin, että minulle tuli päivän aikana huoli heistä. Sisältäni nousi rukous! Sitä mukaa kun he kasvoivat, lähtivät kouluun, olivat yhtä pidempiä aikoja erossa minusta, sitä mukaa minäkin olin enemmän heistä huolissani, ikävöin – ja rukoilin heidän puolestaan. 

Ajattelen, että jostain samankaltaisesta Jeesus puhuu tänään evankeliumissa (Joh. 17:11–17). Hän sanoo, että kun hän oli opetuslastensa kanssa, hän suojeli heitä Jumalan nimen voimalla, mutta kun hän menee taivaaseen, hän rukoilee heidän puolestaan. 

Vaeltaessaan maan päällä, Jeesus pystyi koko ajan reagoimaan opetuslasten ajatuksiin ja sanoihin ja opettamaan heitä. Taivaassa hän voi vain rukoilla, että ”Pyhitä heidät totuudellasi. Sinun sanasi on totuus”. Toisin sanoen, Jeesus rukoilee, että me kaikki Jeesuksen seuraajat, voisimme tuntea Jumalan Sanan eli hänet, Kristuksen, hänen sovitustyönsä ja kaiken, mitä häneen on kätkettynä. 

Nyt, kun Kristus itse ei enää vaella maan päällä, hän ei voi opettaa meitä kuten ihminen toista, korvin kuultavalla äänellä tai kädestä pitäen näyttämällä. Mutta hän voi opettaa meitä Pyhän Henkensä kautta. Ihan kuten äiti ei voi lapsia opettaa enää koulun arkisissa tilanteissa, lasten mielissä voi silti kuulua äidin opetukset: mikä on oikein, hyvää ja oikeudenmukaista, samalla tavalla me voimme kuulla Pyhän Hengen äänen, kun hän puhuu meille arkisissa tilanteissa. Hän muistuttaa meitä siitä, mitä olemme Sanan ja sakramenttien, kristittyjen yhteyden ja rukouksen kautta oppineet.

Kristus rukoilee kotona puolestamme. Me olemme matkalla kotiin.

Saara-Maria Jurva
yhteisöpappi, kappalainen, TT
Kouvolan seurakunta