Kaukaa näkee paremmin

”Me menemme nyt Jerusalemiin. Siellä käy toteen kaikki se, mitä profeetat ovat Ihmisen Pojasta kirjoittaneet.” (Luuk. 18:31-43)

Opetuslapset eivät ymmärtäneet sanaakaan. He kulkivat vierellä, saivat nähdä ihmeet ja kuulla opetukset. He olivat aivan liki Jeesusta. Jeesus näytti heille ristin tietä, ennustusten täyttymyksen kipeää polkua, mutta opetuslapset eivät sitä nähneet, eivät ymmärtäneet. He olivat liian lähellä.

Matkalla Jerikoon kuului sokean miehen huuto: Jeesus, Daavidin Poika, armahda minua! Etummaiset, lähimpänä olevat sanoivat: ole hiljaa. Mies huusi kaukaa kovempaa ja Jeesus pysähtyi. Mies ei nähnyt, mutta jotenkin hän tiesi, hän uskoi, hän luotti. Ihmismuurin yli hänet vietiin Jeesuksen luo. Mies sai näkönsä, sen mitä tarvitsi ja Jeesus sanoi: ”Uskosi on parantanut sinut.” Mies ja kaikki paikalla olijat kiittivät ja ylistivät Jumalaa. He kaikki näkivät nyt selvästi.

Selvimmin näki se, joka ei nähnyt, mutta jonka sydän luotti Vapahtajaan, jota hän ei voinut nähdä?

Riittääkö minun uskoni? Mikä estää minua näkemästä Vapahtajan?

Ehkä turtunut tottumus siihen, mitä on? Varmasti yksityiskohdat, joita jään tuijottamaan ja kiukustun. Silloin en näe kokonaisuuksia. Olenko laiska liikahtamaan kohti Jumalaa ja odotan, että joku kantaisi minut Hänen luokseen? Vai olenko eksynyt niin kauas, etten tahdo enää erottaa Kristuksen kirkkautta, oman kärsimystieni tomun keskeltä? Jaksanko huutaa kaikkien esteiden yli: Jeesus, Daavidin Poika, armahda minua!

Paastonajan alkaessa rukoilen: Jeesus. Pidä minut lähelläsi. Anna minulle usko, jolla näen sinut paremmin. Anna minun katsella ihmeitäsi ja ylistää niiden kanssa, jotka saivat kerran sinua katsella. Anna minun katsella sinua niin, että näen sinut kokonaan: en vain ihmeitäsi, en vain suuruuttasi, vaan rakkautesi meitä kohtaan. Anna minulle katse, joka ei takerru yksityiskohtiin, vaan rakastaa kokonaista lähimmäistä. Anna huulille kiitos ja kehu, sydämeen rauha ja sinun läsnäolossasi lepo. Aamen.

Mirva Lehtinen

Kuusankosken seurakunnan kappalainen