Pyhä kohtaaminen

Joulu on perhejuhla. Se on juhla, joka kokoaa meitä yhteen eri tilaisuuksiin ja tapahtumiin. On hyvä laulaa yhdessä vaikkapa Kauneimpia Joululauluja kirkossa ja tavata samalla tuttavia ja ystäviäkin.

Tämän ensimmäisen joulun jälkeisen sunnuntain evankeliumissa tapahtuu yllättävä kohtaaminen, pyhä kohtaaminen, kun joulun päähenkilöt Maria, Joosef ja kuukauden ikäinen Jeesus-lapsi saapuvat Jerusalemin temppeliin.

Kuuliaisten juutalaisten tavoin, Joosef ja Maria saapuvat temppeliin uhraamaan Mooseksen lain määräämät uhrit. Perhe on köyhä. Heillä ei ole varaa uhrata vuoden ikäistä lammasta. He tuovat uhreiksi vain kaksi kyyhkysenpoikaa.

Pyhä perhe. Saapumassa temppeliin sädekehä päittensä päälläkö, kuten usein maalauksissa? Todellisuudessa heitä ei temppeliin tullessa voinut ulkonaisesti erottaa muista, sen ajan köyhistä, tavallisista perheistä. Heidät tunnistaa kuitenkin Jumalan Hengen johtamana temppeliin tulleet, vanha Simeon ja iäkäs leski Hanna. Syntyy Jumalan perheväen sykähdyttävä kohtaaminen.

Kohtaamisen keskushenkilö on Jeesus-lapsi. Niin Simeon kuin Hannakin ovat vuosikymmeniä odottaneet tätä hetkeä. He ovat odottaneet Jumalan lupauksen täyttymistä, Vapahtajan syntymää. Nyt täyttymyksen hetki on koittanut. Simeon ja Hanna ymmärtävät sydämessään hetken suuruuden. Itse Taivaan Jumala on siinä heidän edessään pienen avuttoman lapsen muodossa. Vapahtaja. Immanuel. Jumala meidän kanssamme. Ja mikään ei ole enää entisellään!

Simeon ottaa Jeesus-lapsen syliinsä ja iloitsee: ”Herra, nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään, sanasi mukaan; sillä minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi.” Jumalan rauha täyttää Simeonin sydämen.

Immanuel: Jumala meidän kanssamme. Tuo joulun Herra ja Vapahtaja, jonka Simeon ja Hanna saivat kohdata, ei ole poistunut tästä ajasta ja maailmasta. Minä Olen. Se on Hänen nimensä. Hän tahtoo olla todellisesti totta sinulle ja minulle. Ei vain joulun sanomassa vaan siinä elämän todellisuudessa, missä itse kukin olemme. Tänäänkin. Arjen alkaessa saamme rukoillen pyytää: tee Jeesus meille itsesi eläväksi ja läheiseksi, niin että voimme Simeonin ja Hannan lailla ylistää ja kunnioittaa sinua, Vapahtajaamme.

Raija Pautola

Anjalankosken seurakunta