Luottaisinko?

Mikä herättää luottamusta? Miten joku henkilö voi tuntua nopeasti luotettavalta ja toisen kohdalla miettii toisin. Sunnuntain teksti on Matteuksen evankeliumista. Siinä Jeesus kävelee vettä pitkin opetuslasten luo veneelle keskelle järveä. Pietari hämmästelee muiden mukana ja luottaa. Pietari päättää kävellä Jeesusta vastaan ja sitten iskee epäluulo: tuulee ja on aallokkoa, hän vajoaa aaltoihin, kunnes Jeesus nostaa ylös. Kyse on luottamuksesta. Jeesuksen puhe ja teot olivat tasapainossa, häneen oli helppo luottaa, sillä hänet kohdanneet ihmiset monesti vakuuttuivat puheista ja teoista.  

Leikkisästi voi sanoa, että Suomessa veden päällä kävely on helpompi ymmärtää, kun jää monesti kantaa talvella. Ja samalla luottamuksen syntyminen ei ole yhtään helpompaa. Luottamus Jeesukseen kasvaa hiljalleen, näin moni on todennut. Jos on elämän varrella oppinut luottamaan, että tuli vastaan mitä tahansa. Jumala on ja pysyy. Näin oppii luottamaan, että Jumala on läsnä jokaisessa päivässä, niin ilossa kuin surussa.

Luottamusta ei voi pakottaa, luottamus syntyy, kun sille antaa mahdollisuuden. Uutisissa on kerrottu etsijöistä, jotka ovat kertoneet luottamuksen syntymisestä somessa. Kokeilujen ja pohdintojen jälkeen on löydetty luottamus Jumalaan. Luottamus, usko, rohkeus määritellä itsensä kristityksi.

Virsi 814

Kuljemme yhdessä tällä tiellä, jolla jo muinoin kuljettiin.
Usko ja toivo yhteinen yltää näin halki aikojen.

Kuljemme yhdessä, vaikka emme matkamme suuntaa tunnekaan.
Jeesus on totuus, hän on tie, hän meidät määränpäähän vie.

Hän kuulee hiljaiset huokauksemme, hän kantoi synnit harteillaan.
Yhteistä leipää murramme, siinä on meidän voimamme.

.Joskus hän vie meidät hiljaisuuteen, joskus taas työhön, toimintaan.
Oppaaksi Hengen antaa hän, päiviimme voiman riittävän,

Kuljemme yhdessä pitkää matkaa, luottamus kasvaa hiljalleen.
Kaipaus meihin vielä jää, kaukana siintää määränpää.

Siunaus kantakoon luottamukseen!

Johanna Pesonen
​​​​​​​vt. kirkkoherra
​​​​​​​Anjalankosken srk