Uusi mahdollisuus

Toiset ovat jouluihmisiä, toisten toive on, että joulu menisi ohi mahdollisimman nopeasti, kolmannet eivät halua viettää joulua ollenkaan. Tuntemukseni on, että kunkin suhde jouluun rakentuu elämänkulun varrella karttuneista joulukokemuksista.

Itse koen kuuluvani jouluihmisiin, vaikka omaankin joulun viettoon on sisältynyt vuosien varrella monenlaisia odotuksia ja tunteita. Lapsena joululahjojen odottaminen oli sietämättömän jännittävää. Nuorena mietti miten päästä aattoiltana livahtamaan kavereita moikkaamaan ja iloitsi joululomasta. Ensimmäisen hartaasti toivotun ja odotetun lapseni syntymä osui itsenäisyyspäivään, joulu tuntui kirjaimellisesti sylin lämmössä ja vastasyntyneen tuoksussa.
Sekaan mahtuu myös joulu yksin Helsingissä. Papin tehtävään valmistumisesta lähtien joulu on merkinnyt antoisaa, mutta tiukkaa työrupeamaa adventista loppiaiseen asti. Nyt, kun perheessäni on jälleen pieni lapsi, huomaan kaipaavani sukupolvien yli ulottuvaa sydämen yhteyttä omiin, jo Valkealan kirkkomaalla lepääviin vanhempiini.

Rohkaisen sekä itseäni että sinua lukijani, että erityisesti tänä jouluna avautuisi mahdollisuus kurkistaa joulun viettoon, sanomaan ja merkitykseen kenties uudesta, rakkauden ikkunasta.

Perinteeseen liittyvä joulunviettomme vuosikalenterissa sijoittuu nyt viikonlopun yhteyteen. Eilen, lauantaina vietimme Tapanin päivää, Kristuksen marttyyritodistajien päivää, joka muistuttaa karulla tavallaan siitä, että jo alusta alkaen Jumalan pelastussanoma jakaa ihmiset sen vastaanottaviin ja sen hylkääjiin. Tänään, kolmantena joulupäivänä, apostoli Johanneksen päivänä, juhlimme Jeesuksen syntymässä ilmennyttä Jumalan rakkautta ihmisiä kohtaan. Maanantai, neljäs joulupäivä, viattomien lasten päivä, Herodeksen lastenmurhan ja Jeesus-lapsen Egyptiin suuntautuneen pakomatkan muistamisen päivä, kertoo, että meillä on vielä paljon oppimista toistemme rakastamisen taidossa.

Tähän ihmiselon kauneuden kaipuuseen ja hyvyyden haurauteen syntyy Vapahtaja tänäkin jouluna - olosuhteita kaihtamatta – rinnallemme kulkemaan. Rakkauden apostoli Johanneksen viesti Jumalasta, joka on rakkaus, avaa joulun merkityksen uudeksi mahdollisuudeksi rakkauteen vuoden jokaisena päivänä.

”Pimeys ei voi karkottaa pimeyttä – vain valo voi tehdä sen.
Viha ei voi karkottaa vihaa, vain rakkaus voi tehdä sen.”
(Martin Luther King jr)

Siunausta jouluusi!

Arto Helle
Valkealan seurakunta

Kirjoitus on julkaistu Kouvolan Sanomissa 27.12.2020.