Sanan kylvö

Päivän evankeliumi on kylväjävertaus, jossa osa siemenistä putosi tien laitaan, osa kalliolle, osa ohdakkeiden keskelle ja osa hyvään maahan. Kuulostaa äkkipäätään siltä, että kyseessä on aika huolimaton kylväjä, kun viskelee siemeniä minne sattuu. Meidän aikanamme viljan kylvöt tehdään koneilla ja varsinkin täällä Etelä-Suomessa suurille selkeästi rajatuille pelloille, niin eipä juuri siemeniä mene muualle kuin hyvään maahan. Meidän voi siksi olla vaikeaa ymmärtää vertauksen kylväjää. Maalaispoikana olen levittänyt ainakin lannoitetta kylvövakasta käsin pienelle kasvi- tai perunamaalle, mutta senkään pohjalta asia ei kovin hyvin aukene.

Kerran olen saanut käydä Nasaretin Raamattukylässä Israelissa. Tuo kylä on tehty kuvaamaan Jeesuksen ajan elämää. Siellä oli pieni pelto, jonka reunat mutkittelivat, paikoin työntyi esiin kalliota, laidassa oli tallattu polku ja oli myös ohdakkeisia kohtia eli kaikkea sitä mihin kertomuksen siemeniä joutui. Vierailu auttoi ymmärtämään kylväjävertausta ja sitä, että siemeniä meni myös muualle kuin hyvään maahan.

Vertauksen pointti ei ole kuitenkaan maanviljelyksessä, vaan ihmisten sydämissä ja Jumalan sanan kylvössä. Tuo sanoma, kuten monet muutkin kohtaavat hyvin erilaista maaperää. On niitä, joilla asiat menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, toiset taas innostuvat nopeasti, mutta into myös hiipuu nopeasti. Monenlaiset huolet tai nautinnot uhkaavat tukahduttaa ilosanoman. Onneksi on Jeesuksen mukaan myös niitä, jotka ottavat sanoman vastaan, pysyvät siinä kestävinä ja tuottavat satoa.

Sanan kylväjän on vielä paljon maanviljelijää vaikeampaa arvioida vastaanottajien sydämen maaperän laatua, eikä se liene tarkoituskaan. Vertaus kutsuu meitä itse kutakin tutkimaan omaa sydäntämme ja sen maaperää. Vielä enemmän vertaus haluaa rohkaista meitä kylvämään sanan siementä, vaikka kovin paljon satoa ei näkyisikään. Näkyviä tuloksia tulee ehkä vasta ajan kuluttua, mutta saamme luottaa päivän Vanhan testamentin sanaan, ettei Jumalan sana palaa tyhjänä. Jatkakaamme siis luottavaisin mielin sanan kylvöä. Ilman siementä ei ole kasvua. Ajallaan työsi kantaa saa hedelmää! 

Pauli Heinola

Kuusankosken srk:n kappalainen