Yhteys voimassa

Kun minut kastettiin aikoinaan tammikuun 24. päivä, minut liitettiin kasteen kautta maailmaanlaajan Kristuksen kirkon yhteyteen. Sitä en silloin tiennyt tai ymmärtänyt. Silti sain kutsun olla Jeesuksen seuraaja ja etuoikeuden olla Jumalan lapsi. Minulta ei kysytty uskomista tai osaamista. Mutta Hilja-kummi piteli sylissään tummatukkaista tyttövauvaa ja kasteväki lausui puolestani uskontunnustuksen. Näin minut kannettiin läsnä olevan seurakunnan uskon varassa kirkon helmaan ja olen siitä suuresti kiitollinen tänäänkin, kasteeni vuosipäivänä.

Ajattelen, että kaste on peruskallio kristityn elämässä. Tällä kalliolla saa tukevasti seistä. Vaikka elämän myrskyt heiluttavat, kallio ei muutu, se pysyy samana paikallaan. Kaste on myös kuin ankkurinköysi, joka pitää kiinni Jumalassa ja uskon salaisuudessa. Kun yhteys on kerran luotu, toisessa päässä ei hellitetä.

Ristinmerkki, joka kasteessa piirretään kaikkien kastettavien otsaan ja rintaan kastemaljan äärellä, on merkki sitoutumisesta ja liitosta, jonka Jumala tekee. Tämän liiton, yhteyden Jumalaan, tekee usko Jeesukseen eläväksi. Se merkitsee ihmisen puolelta luottamusta ja rohkeutta. Jumalan puolelta kaikki on valmista, on anteeksianto ja armo.

Jotta Jeesus saisi synnyttää ja vahvistaa meissä jatkuvasti uskoa ja yhteys säilyisi tuoreena, tarvitaan Jumalan sanaa. Jumala on sitoutunut toimimaan tässä maailmassa sanansa kautta. Vain Jumalan sanassa ja sanasta tulee se elävä virta, joka luo uskoa ihmisen sisimmässä. ”Usko tulee kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Jumalan sana.” (Room 10:17)

Eija Murto
Anjalankosken seurakunta