Seimessä makaamassa

Vietä hetki Jumalan läsnäolon ihmeessä ja kulje mielessäsi Betlehemiin. Pimeään yöhön, jossa tähti valaisee taivasta. ”Te löydätte lapsen kapaloituna ja seimestä makaamasta.” Näillä sanoilla enkelit ohjeistivat paimenia. Siitä te tunnistatte oikean vauvan. Hän ei nuku äitinsä sylissä vaan seimessä.

Miksi Maria laski vastasyntyneen vauvansa seimeen? Viimein 9 kuukauden odotuksen jälkeen lapsi oli syntynyt. Tuo enkelin ilmoittama lapsi, joka ei ollut saanut alkuaan miehen siemenestä vaan Jumalan ihmeestä. Tämän kallisarvoisen lahjansa Maria laskee seimeen.

Voitko nähdä äidin hellän katseen? Ottiko hän askeleen taaksepäin, sydän täynnä ihmetystä, ihailua ja kunnioitusta. Rakkautta. Siinä hänen edessään lepää maailman Vapahtaja. Jeesus, joka pelastaa kansansa sen synneistä.

Kuiskasiko Maria: Immanuel, Jumala on kanssamme. Kokiko hän pelkoa, epävarmuutta tämän suuren tehtävän edessä? Ehkä, sillä paimenten ja tietäjien vierailu ei ollut yksin heitä varten. Se oli myös rohkaisu nuorelle äidille ja isälle. He olivat kaukana kotoa, vailla suvun huolenpitoa ja vaikuttaa kuin Jumalakin olisi heidät hyljännyt. Jättänyt selviytymään yksin.

Näin ei kuitenkaan ollut, vaan Jumala oli tehnyt jouluvalmistelut ajoissa. Jo satoja vuosia aiemmin hän oli ilmoittanut lapsen syntymästä, useita kertoja lähettänyt enkelit valmistamaan tietä ja verollepanon kautta johdattanut Marian Daavidin kaupunkiin synnyttämään. Jumala aina ja joka hetki hallitsi tapahtumia. Nyt hän oli syntynyt maailmaan. Pojassaan.

Maria kapaloi lapsen ja laskee hänet seimeen nukkumaan. Tietämättään että se on merkkinä tulijoille, siitä he tunnistavat Vapahtajan. Martti Luther on sanonut: Raamattu on seimi, joka pitelee Jeesus-vauvaa. Raamattu on meidän merkkimme. Sieltä me löydämme Jeesuksen, tästä joulun ilosanomasta.

”Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.” Jes. 9

Siunattua Vapahtajan syntymäjuhlaa jokaiseen kotiin!

Maarit Kenttälä

Anjalankosken seurakunta