Tehkää hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta

Tämän viikon keskiviikkona 18.1 alkoi ekumeeninen rukousviikko. Sitä on vietetty jo yli sata vuotta meillä täällä ja muualla. Rukousviikon teema on ajanhenkeen sopiva ”Tehkää hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta”. Teemalauseen juuret löytyvät Raamatusta Jesajan kirjasta luvusta 1 jae 17: ”Opetelkaa tekemään hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta, puolustakaa sorrettuja, hankkikaa orvolle oikeus, ajatelkaa lesken asiaa”.

Jo vuosituhansien ajan ihmisiä on haastettu toimimaan yhdessä ja tavoittelemaan hyvää. Profeetta Jesaja opetti kuinka kansan tulisi tehdä hyvää, tavoitella oikeudenmukaisuutta, puolustaa sorrettuja ja ajaa hyljeksittyjen asemaa. Jeesus on opettanut rakastamaan lähimmäisiään niin kuin itseään. Olemme kaikki toistemme lähimmäisiä eri sukupuolesta, etnisyydestä, koulutustaustasta tai uskonnosta huolimatta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antaa ekumeeniselle rukousviikolle oman julistuksensa. Hän kirjoittaa kuinka kaikkien ihmisten tulisi saada kokea oikeudenmukaista ja tasa-arvoista kohtelua. Jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja arvokas. Kun ihmisten välillä on tasa-arvo, oikeudenmukaisuutta ja rauhaa koko luomakunta voi hyvin. Lisäksi Niinistö kirjoittaa kuinka hyvän tekeminen ja oikeudenmukaisuuden takaaminen kuuluu kaikille.

Jeesuksen käskyyn rakastaa lähimmäistä, liittyy myös käsky Jumalan rakastamiseen. Jumalan, Taivaan Isämme rakkaus vastaanotetaan ilman minkäänlaisia ehtoja. Hän rakastaa meistä jokaista, ja siksi uhrasi oman poikansa meidän tähtemme, ettei kukaan meistä hukkuisi vaan saisi ikuisen elämän. Samaa sanomaa armosta, rakkaudesta voimme viedä lähimmäisillemme. Rakkaus syntyy hyvän jakamisesta, viemme siis eteenpäin kaikkea sitä hyvää mitä me olemme saaneet Jumalalta. Rakkaus on tekoja ja rukousta hädässä olevien, kärsivien, yksinäisten, kaikkien meidän puolesta.

”Me rakastamme, koska hän on ensin rakastanut meitä” (1. Joh. 4:19).

Sanni Lehtinen
Valkealan seurakunta