Herran rauhaa

Jeesus sanoo: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille. En sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.”

Rauha antaa meille voimaa. Kesän aikana toivottavasti mahdollisimman moni on päässyt rauhoittumaan arjen pyörityksestä, paineista ja kiireestä. Rauhan merkitys korostuu erityisesti silloin, kun sille on erityisen kova tarve. Lapsettoman ihmisen on vaikea ymmärtää lapsivapaan merkitystä tai seesteisessä maassa elävän on vaikeampi arvostaa levollisuutta kuin katastrofin keskellä eläneen. Rauhalla on suuri merkitys Ukrainan sodan sekä viimeaikaisilla maailmalla riehuneiden luonnonkatastrofien keskellä. Se on tarkoittanut heille, siitä kärsineille, voimattomille ihmisille turvan hetkiä, hengähdystaukoa pelosta tai jotakin mikä on pahan vastakohtaa.

Yhdessä voimme etsiä ja edistää rauhaa. Rauhattomassa maailmassa me kaikki tarvitsemme rauhaa. Syksy ja elokuu merkitsevät paluuta arkeen, kiireeseen ja koulutielle. Jokainen omaa mahdollisuuden luoda hyvää ja rauhaa toiselle ja yhteisöön. Erityisesti mieleni päällä ovat kaikki koululaiset, jotka toivon mukaan saavat turvallisen ja rauhaisen kouluvuoden.

Jeesuksen tarkoittama rauha ei kuitenkaan liity ihmisten aiheuttamaan sortoon, kiireeseen, kiusaamiseen tai sotiin. Jumalan rauha on jotain suurempaa ja se ylittää kaikki rajat taivaassa ja maan päällä. Se on jotain, mitä ihminen ei voi itse horjuttaa tai heikentää, ainoastaan vastaanottaa.

Me kaikki tarvitsemme Jumalan rauhan vakuutusta maailmassa kriisien, erimielisyyksien keskellä, erilaisissa ympäristöissä, enemmistöissä ja vähemmistöissä. Saamme ja voimme jättää koko elämämme Jumalan rauhan varaan. Jumalan rauhan varassa pystymme myös toteuttamaan elämämme tehtävää ja tarkoitusta.

Edelleen Jumala kutsuu meitä luokseen, jotta saisi lahjoittaa meille sitä, mitä maailman meiningit ja kiireet eivät voi viedä meiltä. On meistä itsestämme kiinni, otammeko Jumalan antaman rauhan ja tarkoituksen vastaan. Voimme vastaanottaa sen passiivisina ja riitaisina tai suostua yhteiseen tehtävään. Kuunnella toisia ja oppia muilta sekä luottaa Jumalan suunnitelmaan. Rauhaisaa syksyä.

Sanni Lehtinen
pappi
Valkealan seurakunta