Seuraa minua!

Seuraaminen on tuttu juttu some-maailmassa. Instagramissa seurataan niitä, joiden kuvat ja jutut kiinnostavat. Voi myös keskittyä vain niihin aiheisiin, jotka itselle ovat merkityksellisiä. Välillä oikein uutisoidaan sitä, kenellä on eniten seuraajia. Seuraa minua on kuin huuto – huomaa minut!

Millaista ja minkä näköistä somesisältöä Jeesus olisikaan tehnyt saadakseen seuraajia? Hänen sanallinen viestinsä näytti ainakin omana aikanaan toimivan, sillä on lukemattomia kertoja, jolloin Jeesus vain yksinkertaisesti kutsuu: ”seuraa minua” ja ihminen saman tien liittyy häntä seuraavaan joukkoon. Luulen, että Jeesus saattaisi jäädä kakkoseksi vaikkapa paavin päivityksille, joita seuraa n. 7,5 miljoonaa. Jeesus ei nimittäin pyrkisi vastaamaan ajan henkeen eikä varta vasten tekisi asioita julkisuuden takia, kuten useat somejulkisuutta tavoittelevat tuntuvat tekevän.

Se näkyy hyvin muun muassa sunnuntain evankeliumissa, jossa Jeesuksen ateriaseurana on opetuslasten lisäksi hiukan epämääräistä porukkaa. Siellä on tullimies Matteus, joka on myöhemmin yhdistetty evankeliumin kirjoittajaksi, ja hänen työkavereitaan. Publikaanit olivat tunnettuja siitä, että he toimivat ”harmaalla vyöhykkeellä” ja omivat ylimääräisiä maksuja itselleen. Heidän lisäkseen joukkoon on mahdutettu muitakin syntisiä. Kun asiaa ihmetellään ja paheksutaan, Jeesuksen vastaus toimii edelleen rohkaisuna: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä.”

Sunnuntain aiheena on kadonnut ja jälleen löytynyt. Viime sunnuntaina Valkealan kirkossa tuntui valtava lämpö, ilo ja yhteys kun jumalanpalvelukseen päästiin taas pitkästä aikaa osallistumaan. Virrenveisuu tuntui kumpuavan sydämestä ja tapulikahveilla viivyttiin pitkään. Jotakin kadoksissa olevaa arvokasta oli saatu takaisin. Uskon, että samaa iloista jumalanpalveluksen viettämistä saamme jatkaa koko kesän ajan kirkoissa. Vaikka konfirmaatiot toteutetaan jumalanpalveluksesta erillisinä, niissäkin on samaa iloa siitä, että yhteys on jälleen mahdollinen vähän kauempaa tuleviin sukulaisiinkin.

Ari Luomajoki
Valkealan seurakunnan pastori