Juomariko?

Jeesus on häissä Galilean Kaanaassa. Juhlitaan ja humallutaan ja viini loppuu kesken - mikä häpeä perheelle ja sulhaselle. Eikö ollut varaa ostaa kylliksi? Vanhat japanilaiset tekisivät jo tässä tilanteessa harakirin, kun kasvot ovat menneet ihmisten edessä. Tarvitaan Jeesus apuun tekemään lisää viiniä.

Huomaavainen vieras, Jeesuksen äiti näkee tilanteen ja hänellä on luottoa poikaansa. Tehkää niin kuin hän käskee, Maria kehottaa. Seuraa ihme: häpeästä maahan vajonnut isäntäväki pelastaa nimensä ja kunniansa. Jeesus auttoi ihmeellä ensimmäisen kerran.

Kyseessä ei kuitenkaan ole vain ihmetemppu, on kyseessä enemmän. Ensimmäisen kerran joulun ihmeen jälkeen Jeesuksen jumaluus paljastuu. Hän itse ei haluaisi vielä tulla esille, mutta äitinsä vakaa luottamus häneen saa Jeesuksen toimimaan.

Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa, on tälle päivälle annettu otsikoksi. Me suomalaiset mieluumminkin nostaisimme tästä raamatunkohdasta esille sen, kun Jeesus tekee viiniä. Moni ryyppäävä suomalainen haluaa vetää Jeesuksen rikostoveriksi, että Jeesuskin joi, eikä halveksinut juhlajuomia, vaan teki niitä liki 500 litraa. Jeesus teki juomia, vaikka porukka oli jo juovuksissa.

Jeesuksen toimintaa ei ole tarkoitettu meille luvaksi juoda jumalattomasti ja kyltymättömästi. Jo Paavali kehottaa: ”Älkää juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno”, mutta ei hän myöskään sano: "Älkää ottako yhtään lasillista". Viinin kanssa tulee olla kohtuus ja järki päässä. Kaikillehan ei yksi lasillinenkaan sovi, jos on alkoholismisairauden geenit.

Jeesuksen ihmeteko oli rakkauden osoittamista hääjuhlan isäntäväelle. Se oli sen osoittamista, että Jumala välittää meidän hädästämme olipa se millaista tahansa.

Tuo sivuhenkilö, Jeesuksen äiti ansaitsee tässä huomioon nostamista. Hän ei ollut luopunut Jumalan lupauksesta, että hän synnytti Jumalan Pojan. Vuosia oli kulunut ja Jeesus vaikutti tavalliselta pojalta. Mistä Maria tiesi, että oli Jeesuksen aika nousta esille? Vai halusiko hän kiirehtiä asiaa pyynnöllään. Jeesus kieltäytyi ensin, mutta silti Maria ei luovuttanut: tehkää mitä Hän pyytää.

Tuo sammumaton luottamus sai todistuksen: Jumala puuttui asiaan ja seurasi ihme.

Ehkä tämä kertomus haluaa vahvistaa meitä uskossamme. Jumala ei sanojaan hylkää, Hän ei petä. Kun Hän lupaa jotain se toteutuu.

Merja Larvi
Valkealan vt. kirkkoherra