Onni

Me ihmiset asetamme itsellemme erilaisia tavoitteita. Yksi suositumpia tavoitteita lienee se, että tulisimme onnellisiksi. Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksessa todetaan, että onnellisuuden tavoittelu on ihmisen perusoikeus. Siinä todetaan myös, että inhimillisen toiminnan päämäärä on hankkia suurin mahdollinen määrä onnellisuutta mahdollisimman monelle ihmisille.

Tutussa laulussa todetaan: ”Hetken ehkä onni kestää. Loppua sen ei voi estää”. Tämän laulun on joskus sanottu kuvaavan suomalaista mielenmaisemaa. Toisaalta jokunen kuukausi sitten julkaistun YK:n onnellisuusraportin mukaan Suomi on maailman onnellisin maa jo kolmatta vuotta peräkkäin.

YK:n raportin mukaan onnellisuus rakentuu korkeasta bruttokansantuotteesta ja korruption vähyydestä. Lisäksi esimerkiksi luonnon puhtaudella on kyseisen raportin mukaan onnellisuutta lisäävä vaikutus.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat siis hyvin onnellisia. Valitettavasti tämä ei taida lohduttaa niitä monia, jotka juuri nyt kokevat elämänsä hyvin raskaaksi. Vastoinkäymisten keskellä oleva suomalainen ei todennäköisesti jaksa iloita maamme hienosta menestyksessä onnellisuuskilpailussa.

Mutta mikä sitten tekee ihmisestä onnellisen?

Raamatussa ei sanota, että meidän täytyisi kokea elämässämme menestystä, jotta voisimme olla onnellisia. Jeesus ei koskaan luvannut seuraajilleen, että heidän elämänsä tulisi olemaan helppoa ja he tulisivat kokemaan onnistumisia.

Apostoli Paavalilla on myös melko erikoinen käsitys onnellisuudesta: ”Olemme lähellä kuolemaa mutta silti elossa, pahoinpideltyjä mutta yhä hengissä, murheellisia mutta aina iloisia. Olemme köyhiä, mutta teemme monia rikkaiksi; meillä ei ole mitään, mutta omistamme kaiken.” (2. Kor. 6:9-10).

Onni on Paavalille jotain sellaista, joka on mahdollista jopa silloin, kun ei kaiken järjen mukaan pitäisi olla mitään syytä onneen. Tämä onni löytyy silloin, kun opimme tuntemaan Jeesuksen. Hänen seurassaan elämä on mielekästä myös vastoinkäymisten kohdatessa.

Onnellisuus syntyy Jumalan lähellä olemisen kokemuksesta. Siksi psalminkirjoittaja saattoi sanoa: ”Minun onneni on olla lähellä Jumalaa.” (Ps. 73:28)

Kimmo Ylikangas
Kuusankosken seurakunta