Voisimmeko nähdä enemmän?

Pimeässä on vaikea nähdä ja vaikea liikkua. Varsinkin pimeällä ja huonolla säällä tekisi mieli autolla ajaessa nähdä enemmän ja toivoisi autossa olevan paremmat ajovalot. Valo auttaa yleensä näkemään paremmin ja enemmän. Toki huonoon näkemiseen voi olla syynä myös heikoksi mennyt näkö. Tällöin esim. kaihileikkaus voi auttaa oleellisesti tilannetta.

Kynttilänpäivän evankeliumi kertoo miehestä, joka näki enemmän kuin muut. Tuo mies oli vanha Simeon. Hän ei ollut käynyt kaihileikkauksessa ja hänen fyysinen näkönsä oli luultavasti jo heikennyt, mutta silti hän näki enemmän. Hän näki köyhän parin temppeliin tuomassa 40 päivän ikäisessä vauvassa luvatun Messiaan, vaikka tällä ei ollut mitään sädekehää päänsä päällä.

Miten Simeon saattoi nähdä enemmän? Hänestä kerrotaan, että hän oli hurskas, jumalaapelkäävä, odotti Israelille luvattua lohdutusta ja Pyhä Henki oli hänen yllään. Simeonin elämässä rukous, Jumalan sanan tutkiminen ja Messiaan odotus olivat keskeisellä sijalla. Pyhän Hengen johdatuksesta Simeon oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja Pyhä Henki oli myös ilmoittanut hänelle, ettei hän kohtaa kuolemaa ennen kuin hän näkee lunastajansa.

Simeonin Messiasodotus poikkesi tuon ajan valtavirrasta. Tuolloin odotettiin mahtavaa kuningasta, joka vapauttaisi juutalaisen kansan kurjan roomalaisen miehittäjävallan alaisuudesta. Simeon mielsi odotuksen Jumalasuhteeseen liittyvänä. Hän ei pahentunut Messiaan ulkonaisesti vaatimattomaan muotoon, ei siihen, että Jumalan teot näyttivät pieniltä ja vaatimattomilta.

Voisimmeko me nähdä enemmän, nähdä kasteessa enemmän kuin vain vettä tai kauniin nimenantojuhlan? Nähdä siinä Jumalan pelastusteon? Voisimmeko nähdä ehtoollisessa enemmän kuin leivän ja tilkan viiniä? Voisimmeko nähdä Raamatun ei vain rosoisena kirjakokoelmana, vaan Jumalan rakkauskirjeenä meille? Pyhä Henki voi antaa meille näkökykyä. Jumala toivoo, että voisimme nähdä Jeesuksen Vapahtajanamme ja lausua Simeonin tavoin: ”Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi …”

 

Pauli Heinola

kappalainen

Kuusankosken seurakunta