Rakkauden laki

Maailmaa katsoessa tuntuu usein, että päällimmäisenä on vihapuhe, ristiriidat ihmisryhmien välillä, epäoikeudenmukaisuus ja kostonhalu. Sunnuntain aihe kirkossa on: Rakkauden laki. Jeesus kehottaa meitä rakastamaan myös heitä, jotka vihaavat.

Kristillinen usko ei tuo elämäämme todellakaan mitään uutta, jos me rakastamme vain niitä, jotka meitä rakastavat, mutta vihaamme niitä, jotka ovat kanssamme erimieltä, ovat erilaisia tai meille vastenmielisiä. Siinä syntyy kostonkierre, jota hallitsevat takaisin antaminen, yritys hallita tilanteita voimakeinoin, pyrkimys voittaa ja sanoa viimeinen sana.

Jeesus tarjoaa meille uutta suhtautumistapaa. Se voisi olla nimeltään vaikkapa pyhän aiheen mukaisesti rakkauden laki. Mitä se voisi olla käytännössä? Entä jos lähtisimme liikkeelle ihan pienestä ja käytännöllisestä. Vaikkapa itselle esitetystä kysymyksestä, olisiko mahdollista, että minussakin olisi vikaa? Miksi minä ärsyynnyn tuon toisen käyttäytymisestä. Annanko aihetta hänen ärtymykselleen tai vihalleen? Miten minun kannattaisi itse tässä tilanteessa olla ja käyttäytyä? Kysymykset voivat tuoda mieleen yllättäviä asioita. Olemme usein niin tottuneita piintyneisiin ajatuskuvioihimme, että emme tule ajatelleeksi, että toisen näkökulmasta asiat näyttävät ihan toiselta.

Voi myös miettiä, mitähän kaikkea tuo toinen ihminen on kokenut, mitä kärsinyt, mitä vaille elämässään jäänyt, kun hän käyttäytyy noin? Onko hän menettänyt luottamuksensa toisiin ihmisiin. Pitääkö hänen olla aina varuillaan, ettei häntä loukattaisi. Voisinko minä omalla käyttäytymiselläni palauttaa hänen luottamuksensa? Voisinko minä tehdä jotain toisen elämän helpottamiseksi? Entäpä, jos ymmärtäisin ja olisin hänelle hyvä. Olisinko minä se, joka katkaisee tämän kostonkierteen?

Silloin olisinkin opettelemassa rakastamaan vihamiehiä ja ottamassa todesta Jeesuksen opetuksen. Näin Jeesus opetti ja myös itse toimi. Parhaiten se näkyy, siinä, että hän oli valmis kuolemaankin meidän puolestamme. Ristillä hän jopa rukoili teloittajiensa puolesta. Jeesus toteutti rakkauden lain täydellisesti.

Saija Sarkasuo
vs. seurakuntapastori