Adventinajassa on edetty jo neljänteen adventtisunnuntaihin. Viimeistään nyt iskevät joulukiireet. Onhan kuusi valittu, onhan lahjat ostettu, pääseehän joulupukki varmasti paikalle? Mutta vaikka pukki ei lasten pettymykseksi pääsisikään paikalle, jouluna on yksi, joka varmasti tulee luokse.

Jouluna Jumala tulee luoksemme. Jumala ei jää pelkästään taivaan korkeuksiin, kirkkauteen ja pyhyyteen. Jumala ei ole kaukana oleva, etäinen Jumala, vaan Hän tulee luoksemme. Tämä on keskeinen viesti tänäkin jouluna. Pojassaan Jumala on tullut erityisellä tavalla lähelle ihmiskuntaa ja jokaista meistä. Kristuksessa Jeesuksessa Jumala on sitoutunut langenneen ihmiskunnan kohtaloon.

Jumala tulee meidän keskellemme sanassaan ja sakramenteissaan. Kun luemme Raamattua, Jumalan Sanassa Kristus on meidän keskellämme. Jumalan hyvyydestä ei vain kerrota kauniita sanoja, vaan hän tulee konkreettisesti meidän keskellemme sanassa ja sakramenteissa. Sana ja saarna eivät ole vain kertomusta hänestä; siinä Kristus on todellisesti itse sanassaan. Siinä voit kohdata Mestarin, Jeesuksen. Siinä on kyse Kristuksen läsnäolosta meidän maailmassamme, jossa elämme toiveinemme ja pelkoinemme.

Kristus tulee keskellemme myös rakkauden teoissa. Konkreettisissa teoissa, joita voimme tänä jouluna toisillemme tehdä. Hän antoi esimerkin auttamalla kärsiviä, sairaita, köyhiä ja muiden halveksimia. Kun tehdään rakkauden tekoja – kun autetaan toista hädässään – Kristus tulee keskellemme. Siinä toteutuu se vanha kristittyjen viisaus, jonka mukaan Kristuksella ei ole muita käsiä kuin meidän kätemme. Hän tahtoo toimia meidän kauttamme tänään. Me olemme hänen jalkansa ja kätensä.

Vaikka Raamatun sanoma ei ehkä ole kovin mediaseksikäs nykyään, niin adventin sanomassa on kuitenkin kaikki kiteytetty: Kristus tulee meidän keskellemme. Kristityt viettävät oikeastaan jatkuvaa adventtia, Kristuksen saapumista kansansa keskelle sanassa ja sakramenteissa sekä rakkauden teoissa. Tästä me kiitämme ja iloitsemme: Herra Jeesus Kristus tulee meidän luoksemme.

Tomi Päivinen
pastori