Väinön viisas opetus

Tapasin 1980-luvulla nuorena pappina Jaalan legendaarisen kirkkoherran. Hänestä on tehty kirjakin: Väinö Mentu, pappi ja kansanmies. Väinö piti raamattutunnin Jeesuksen sanoista: ”Älkää murehtiko.” (Mt. 6:25-34). Se oli aivan erinomainen opetus, ja myöhemmin kuulin, että se olikin Väinön bravuuri, aihe, josta hän usein puhui.

Muistan vieläkin elävästi, kun Väinö kuvaili, miten paljon ja helposti me murehdimme asioita ja kuinka siitä on meille enemmän haittaa kuin hyötyä. Jeesus kuitenkin kieltää meitä murehtimasta ja kehottaa luottamaan kaikessa Jumalan huolenpitoon. Väinö antoi muistolauseet, jotka muistan vieläkin:

Älkää murehtiko! Älkää kantako turhia huolia!

Se ei tarkoita vastuuttomuutta tai sitä, että asioihin pitäisi suhtautua löperösti. Mutta murehtimisella ei asioita muuteta. Se ei poista huomisen murheita eikä menneisyyden taakkaa. Sen sijaan murehtiminen poistaa ilon ja voiman tästä päivästä. Siksi on hyvä muistaa Jeesuksen sana: ”Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.”

Mikä on sinun murheesi? Ehkä se liittyy sinuun itseesi, terveyteesi, työhösi, jaksamiseesi, toimeentuloosi. Tai ehkä ne ovat ihmissuhteiden murheita; perheeseen, sukuun, ystäviin, työtovereihin tai muihin lähimmäisiin liittyviä huolenaiheita. Murheet voivat koskea menneisyyttä ja sen tapahtumia ja tekoja. Tai huolet voivat liittyä tulevaisuuteen, niin omaan, läheisten ihmisten tai koko maailman tulevaisuuteen. Elämässä on monenlaisia huolia, mutta niihin kaikkiin me saamme pyytää apua Jumalalta.

Jumala ei lupaa elämää ilman vastoinkäymisiä, mutta hän lupaa olla kanssamme kaikkina aikoina, jokaisena hetkenä. Jumalan siunaus ei ole sitä, että me säästyisimme ikäviltä ja hankalilta asioilta. Jumalan siunaus on sitä, että mitä ikinä elämässämme tapahtuukaan, kaikkivaltias ja rakastava Jumala on vierellämme.

Jeesuksen ja Väinön antama neuvo olla murehtimatta liittyy vahvasti Raamatun opetukseen Jumalan huolenpidosta. Kun me uskomme ihmisiä rakastavaan ja meistä huolta pitävään Jumalaan, me jätämme koko elämämme, kaikki rakkaamme, kaikki asiamme hänen käsiinsä. Hän pitää meistä huolen, vaikka mitä tapahtuisi.

Jumalan huolenpito ei rajoitu vain tähän elämään. Se ulottuu myös ajan rajan yli. Piispa Eero Huovinen on käyttänyt sanontaa: "Jumalan huolenpidon varassa uskallamme elää ja hänen varassaan uskallamme kerran kuolla."

Raamatussa meitä jokaista kutsutaan myös Jumalan huolenpidon välikappaleeksi. Jumala auttaa ja hoitaa lapsiaan usein toisten ihmisten kautta. Hyviä tekoja tehdessään kristityt ovat siis Jumalan työtovereita. Kun emme sulkeudu omiin murheisiimme, näemme paremmin myös apua tarvitsevan lähimmäisemme. Sitä Jumala meiltä odottaa.

Timo Pokki
Anjalankosken seurakunta
vs. kappalainen