Ristoppi koskenhaltija

Silloin vanhaan hyvään aikaan, kun päälaellani kasvoi huomattavasti enemmän karvaa kuin leuassa ja Rouvakin oli vasta uunituore tyttöystävä, me Kuusankosken seurakuntanuoret vaelsimme Lapissa Saariselän maisemissa. Ei siellä luonnon helmassa yksin joutunut olemaan, sillä miljoonat mäkäräiset (ei Kaisa) pitivät herkeämättä seuraa. Rinkkakin painoi kuin synti hiertäen hartiat verinaarmuille, ja ajattelin, ettei tämä pyhiinvaellus voi enää ihanammaksi muuttua. Mutta erehdyin.

Saavuimme vuolaana virtaavan kivikkoisen Luiro-joen rantaan. ”Housut ja kengät pois”, neuvoi nyt jo edesmennyt nuorisonohjaajamme Pekka. Kääk! Tuostako pitäisi paljasjaloin kulkea niljakkaiden kivien päältä tuhat kiloa selässä. Ja niin sitä vaan mentiin: terävät särmät, jäätävä vesi, nyt kaadun – en kaadukaan, jaaha, alapesukin tuli suoritettua… Vihdoin yli synkän virran, ja vain yksi haava jalassa.

Enpä silloin vuosia sitten tiennyt, kuka olisi voinut auttaa tuossa ahdingossa, mutta nyt tiedän. Tänään 15.3. on Riston päivä. Hänen nimensä viittaa Pyhään Kristoforokseen, pyhimykseen, jonka kuvia on säilynyt myös Suomen keskiaikaisissa kirkoissa. Legendan mukaan Kristoforos halusi palvella maailman mahtavinta hallitsijaa, ensin kuningasta, sitten Paholaista, mutta ymmärsi lopulta, että suurin onkin Kristus. Erakolta saamansa neuvon mukaan reilusti yli kaksimetrinen Kristoforos palveli parhaiten Kristusta kantamalla ihmisiä joen yli siellä, missä ei ole siltaa ja virta on kylmä ja voimakas.

Eräänä päivänä Kristoforoksen kannettavana oli pieni lapsi, mutta tämä tuntuikin lyijynraskaalta ja jätti oli hukkua jokeen. Jälkeenpäin Kristoforos kysyi: ”Miten voit painaa näin paljon? Luulin, että kannoin koko maailmaa harteillani.” Lapsi vastasi: ”Harteillasi ei ollut maailma, vaan Hän, joka loi maailman ja kantoi sen synnit.” Tästä Kristoforos sai nimensä Kristuksen kantaja, joka on suomalaisessa kansanperinteessä kääntynyt muotoon Ristoppi koskenhaltija.

Ristopin legenda muistuttaa siitä, että meidät kaikki on kutsuttu kantamaan toistemme taakkoja vaikean paikan tullen. Koeta sinäkin toimia kuin Ristoppi koskenhaltija, niin silloin saat palvella suurinta kaikista, Kristusta, Pahan vallan voittajaa.

Lasse Karppela

pastori