Kohtaamisia

Kaikilla lienee kokemuksia siitä, miten aito kohtaaminen ja arvostava vuorovaikutus toisten kanssa kohottaa mielialaa ja lisää toiveikkuutta. Samoin tiedetään, millainen on tyly, torjuva tai tuomitseva kohtaaminen. Elämämme on täynnä erilaisia kohtaamisia ja kaikki ne vaikuttavat meihin tavalla tai toisella. Raamatun lehdillä kerrotaan monista kohtaamisista. Yksi näistä on Jeesuksen ja samarialaisen naisen kohtaaminen kaivolla.

Jeesus oli kulkenut pitkän matkan, kun hän saapui kaivolle. Oli kuuma päivä ja Jeesuksella oli kova jano. Kaivolle tuli juutalaisten syrjimä samarialainen nainen hakemaan vettä. Jeesuksella ei ollut astiaa, jolla hän olisi nostanut vettä kaivosta ja hän pyysi naiselta juotavaa. Jeesuksen aikana naiset olivat vähempiarvoisia kuin miehet ja samarialaiset olivat hyljeksittyä kansaa. Nainen ihmetteli, miksi tuo juutalainen mies puhui hänelle: ”Sinähän olet juutalainen, kuinka sinä pyydät juotavaa samarialaiselta naiselta?”

Jeesus kysyi naiselta: ”Sinä et taida tietää kuka olen? Minä voin antaa sinulle vastineeksi elävää vettä. Se on Jumalan vettä. Kun juot sitä, sinulla ei ole ikinä jano.” Nainen kummasteli Jeesuksen puhetta ja oli hämillään. Jeesus tarkoitti elävän veden antamisella sitä, että hän voi antaa meille pelastuksen ja todellisen tarkoituksen elämään.

Jeesus jatkoi: ”Minä tiedän, kuka sinä olet. Tiedän kaiken sinusta. Tiedän esimerkiksi sen, että sinulla on ollut viisi miestä.” ”Oliko tuo mies oikeasti Jumalan Poika ja miten ihmeessä hän voi tietää kaiken minusta?”, nainen mietti. Nainen juoksi kaupunkiin ja kertoi siellä oleville ihmisille Jeesuksesta.

Jeesus tarjoaa esimerkin siitä, miten luoda tila, jossa saamme ja voimme erilaisina ihmisinä olla totta koko elämäntarinamme kanssa. Kirkkomme tulevaisuus ei ole toivoton, jos me uskallamme toimia Jeesuksen tavoin. Kohtaamme ihmiset totuudellisesti, aidosti ja rakkaudella samalta viivalta. Emme ylhäältäpäin, vaan osoittaen, että eri tavoin ajattelevilla tai toimivilla on meille annettavaa. Jeesuksen esimerkki opettaa, että yksi kohtaaminen voi muuttaa koko elämän.

Saija Sarkasuo
Valkealan seurakunta