Iso vihleä helne

Tällä vaarilla on kohta kaksivuotias kullannuppu, joka on kova syömään. Sanotaan, että pienet lapset tietävät vaistomaisesti mitä kannattaa popsia. Niin he saavat tarvitsemansa ravintoaineet. Tämä saattaa olla totta. Kun prinsessalta kysytään, mitä hän haluaisi syödä, vastaus on useimmiten ”helnettä”. Niinpä kiltti mummo lämmittää mikrossa pikkukulhollisen noita terveellisiä proteiinipalluraisia, ja kulinaristi lusikoi palkokasvit pääosin suuhunsa – ja toki myös vähän pöydän alle vaarin noukittavaksi. Niin ”Lasse Lasarus sai syödäkseen niitä murusia, joita rikkaan pöydältä putoili.”

Viime jouluna meillä mummolassa oli tietysti tarjolla herkkua monenlaista ja jopa makeisiakin. Tinttaralla katseli tarkkaan kahvipöydän suklaapaloja ja marmeladeja. Sitten hän lipesi terveellisyydestään, ojensi kätensä ja hotkaisi vihreän kuulan, joka juuri ja juuri mahtui pieneen suuhun. Mutustelua seurasi leveä hymy – taisi maistua.

Seuraavana päivänä nälkä yllätti jälleen, ja taas vaari kysyi, mitä haluaisit syödä. Herkkusuu pysähtyi kovin miettiväisen näköisenä. Tuossa iässähän sanavarasto on vielä suppea eivätkä kaikkien uusien asioiden nimet jää mieleen yhdellä kuulemisella. Määrätietoisesti hän kuitenkin töräytti: ”iso vihleä helne!” – No, voihan sen noinkin ilmaista, ja pettymys oli suuri, kun vihreät kuulat olivat loppuneet.

Tänään leipäsunnuntaina, keskellä paastonaikaa, minulla on sinulle ilouutinen. Vaikka joulu meni ja vihreät kuulat sen myötä, elämän leipä, jota myös ehtoollisleiväksi kutsutaan, ei ole loppumassa. Sitä on tarjolla seurakunnissa joka viikko, näin korona-aikana tosin erityisjärjestelyin, mutta kuitenkin on. Ja jos olet aivan rehellinen itsellesi, tiedät vaistomaisesti tarvitsevasi sitä. Se ei petä. Se ei lopu, ja se auttaa myös korona-ahdistukseen. Tule nauttimaan elämän leipää!

”…sinä annat heille ruoan ajallaan. Sinä avaat kätesi ja hyvyydessäsi ravitset kaiken mikä elää.” (Ps. 145:15–16)

Kirjoittaja syö palkokasveja Kouvolan seurakunnassa kappa(lais)kaupalla.

Lasse Karppela
Kouvolan seurakunta