Oikea suunta

”Laskiainen lasketaan, paaston aika alkaa”... Tänään laskiaissunnuntaina ja tulevana laskiaistiistaina on perinteisesti riennetty pulkkamäkeen. Lapset ja aikuiset. Mikäli vain sää ja lumitilanne ovat sen sallineet. On syöty laskiaispullia ja erityisesti laskiaistiistaina hernekeittoa. -Miten lienee näinä aikoina? Elävätköhän nämä perinteet sinun kohdallasi?

Miksi näin teemme tai olemme tehneet kautta aikojen? Nämä perinteet nousevat kristillisestä perinteestä. Niillä on oma symboliikkansa.
Laskiaissunnuntai eli tämä sunnuntai on viimeinen paastonaikaa edeltävä sunnuntai. Ensi keskiviikko on tuhkakeskiviikko, josta alkaa 40 päivän matka kohti pääsiäistä. Alkaa valmistautuminen kristikunnan suurimpaan juhlaan, pääsiäiseen.

Laskiaisena laskeudumme kohti paastonaikaa - kuin mäkeä laskien. Tulemme tuhkakeskiviikkoon. Katumuksen päivään. Puhdistautumiseen. Siitä matka jatkuu kohti pääsiäistä - paastoamalla. Ei niinkään ehkä ruoasta tai muusta kieltäytymällä, vaan ennen kaikkea sydäntä valmistamalla. Suureen juhlaan ja sen sanomaan suuntautumalla.

Miten sinä ja minä voisimme valmistaa itseämme pääsiäisen sanoman vastaanottamiseen? Miten paastoaisin?  Siihen meitä opastetaan Raamatussa. Jeesus itse opastaa, Vuorisaarnassaan.

Vuorisaarnassa Jeesus suuntaa katseemme pois paastoamisen ulkonaisista muodoista, merkityksistä ja kääntää katseemme siihen, mitä on sydämessä. Sillä mitä on sydämessä, sillä on merkitystä!

Jeesus muistuttaa meitä todellisesta elämästä. Elämästä Hänen yhteydessään. Me ihmiset etsimme elämää ja elämän sisältöä monesta eri suunnasta. Aineellisesta. Näinä aikoina yhä enemmän henkisyydestä. Meille kristityille vieraista uskonnoista. Joogasta ja siihen liittyvästä henkisyydestä.

Jeesus muistuttaa Vuorisaarnassa meitä siitä ainoasta todellisesta suunnasta, johon meidän kannattaa suuntautua ja sydän suunnata. Yksin Häneen. Jeesukseen Kristukseen. Vain Hänessä on elämä. Todellinen elämä ja iankaikkisuus. Vain Hänessä on pelastus ja vapahdus synnistä ja syyllisyydestä. Vain Jeesuksessa sydän saa todellisen rauhan. Sydän tyyntyy.

Tätä sanomaa kohti alkava paastonaika meitä johdattaa. Sen tutkimiseen. Sen vastaanottamiseen.

Raija Pautola
Anjalankosken seurakunta