Mikä mies?

”Mikäs hän on miehiään” saattaa joku kysellä, kun maisemiin on tullut joku uusi tyyppi, johon kysyjä ei ole itse vielä ennättänyt tutustua. ”Mukavan tuntuinen kaveri” on vastaus, joka on aina hyvä! Se kannustaa ottamaan itse selvää, millainen ihminen uusi kaveri on.

Yllättävän paljon näen arkuutta tutustua ihmisiin. Usein kysellään ja kuulostellaan takana päin ennen kuin mennään suoraan kohti esittäytymään ja kysymään, kuka ja mistäs olet. Onhan se ymmärrettävääkin, että yritetään ensin vähän kartoittaa, millaiset mahdollisuudet on löytää yhteistä jutun juurta ja yhtymäkohtia omaan elämään.

Ihmisyyteen kuuluu tarve kokea yhteyttä toisiin ihmisiin. Mitä enemmän ikää ja kokemusta karttuu, sitä enemmän on kokemusta myös väärinymmärryksistä ja pettymyksistä. Ollaan varovaisia ja sitten vaikutetaan epäluuloisilta. Eipä se Raamatun lehdilläkään aina kovin mutkatonta ollut! 

Miehiä oli laitettu Johannes Kastajan luo kyselemään, kuka hän on. ”Oletko Messias? Elia? Luvattu profeetta?” Vastaus oli ei, ei ja ei. ”Miksi sitten kastat ihmisiä?” Johannes yritti sitten selitellä tehtäväänsä (Joh. 1:19-27). Kuulijoiden oli kovin vaikea ymmärtää tätä. Johannes ei solahtanut odotuksiin, joita heillä oli hänenlaiselleen. ”Minä olen ääni, joka huutaa erämaassa: Tasoittakaa Herralle tie” mies itse kuvasi kutsumustaan koittaen kääntää huomion Jumalan Poikaan, Jeesukseen. ”Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi.” 

Mitä sinä vastaat tänään, jos joku kysyy: Kuka se Jeesus oikein on miehiään? Voisimme ajatella, että tämä on koko lähestyvän juhlan suuri kysymys. Suokoon tämä tihentyvä adventti ja joulun aika meille avoimuutta ja herkkyyttä tutustua lisää Vapahtajaan. 

Rukous: Jeesus Kristus, sinä näet haavat, joita toisillemme aiheutamme ja pelon, joka uhkaa sammuttaa rohkeuden ja elämänilon. Anna meidän levähtää hyvyydessäsi ja nähdä toisemme sisarina ja veljinä tällä yhteisellä matkalla läpi elämän pyörteiden. Kiitos rakkaudesta ja armosta, johon meitä kutsut ja kasvatat päivittäin. Aamen.


Minna Tanska
Jaalan kappalainen