Älkää huolehtiko mistään

Moni kantaa mukanaan monenlaisia huolia ja murheita. Suurimpia huolenaiheita aiheuttavat oma tai läheisten terveys, toimeentulo, työttömyys, parisuhde sekä oma jaksaminen. Korona-aika on pahentanut tilannetta ja murehtimisesta on tullut monelle jokapäiväinen vieras.

Kukaan ei selviä elämästä kolhuitta, ja siksi moni huolien kanssa kamppaileva kaipaa paluuta lapsuuden huolettomiin aikoihin. Todellisuudessa jo aivan pienet lapset kantavat mukanaan monenlaisia taakkoja. Koulu ja kaverit ovat ehkä niitä suurimpia huolenaiheita, varsinkin jos koulunkäynti tuottaa vaikeuksia tai kavereita ei tunnu löytyvän. Jos lapsi joutuu kiusaamisen kohteeksi, huolien määrää on vaikea edes kuvitella. Myös kotiolot voivat tuoda lapsen elämään tarpeetonta stressiä ja lapset oppivat myös ottamaan vanhempiensa huolia kannettavakseen aivan liian varhain.

Huolehtiminen ja murehtiminen ovat niin syvälle juurtuneita tapoja, että jos muuta murehdittavaa ei ole, alamme kantamaan huolta toisten asioista. Joskus tuntuu siltä, että yritämme ottaa koko maailman murheet kannettaviksemme. Ei voida kieltää, ettei maailmasta murehdittavaa löytyisi. Maailmassa on köyhyyttä, sotia ja ihmisoikeusrikkomuksia. Myös maapallon tila on asia, joka huolestuttaa monia.

Moni vetää päivästä toiseen huolien aiheuttamaa painavaa kivirekeä perässään, mitään hyvää sillä kuitenkaan saavuttamatta. Murehtimalla emme voi muuttaa asioita suuntaan tai toiseen. Voimme ainoastaan muuttaa omia ajatustapojamme. Voimme yrittää huolien sijaan suunnata ajatuksemme niihin asioihin, jotka elämässämme ovat hyvin, sen sijaan että uppoamme murheiden ja huolien loputtomaan suohon.  Miten kevyt elämä voisi olla ilman huolien aiheuttamaa painavaa taakkaa. Jeesus esitti aikoinaan viisauden, joka pätee myös tähän päivään: ”Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa? Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.”

Nina Palm
Vs. seurakuntapastori