Sinä katsot kyllä

”Katso minun kärsimystäni ja vaivaani.” Nämä ovat tämän sunnuntain psalmin sanoja. Moni kyllä katsoo, mutta ei näe. Usein puhutaan kohtaamisen ongelmasta. Kohtaaminen voi estyä siksi, ettei kukaan näe, vaikka katsookin kohti. Tiedämme, ettei tärkeimpien asioiden näkemiseen tarvita silmiä. Meillä on monia aisteja sitä varten, että ne palvelisivat samaa asiaa, eli kohtaamista.

Tämän sunnuntain kirkollisena aiheena on se, kuinka Jeesus on Pahan vallan voittaja. Ihmisten välisissä kohtaamisissa mitellään joskus voittajaa ja häviäjää. Näin ei pitäisi olla, ellei kyse ole varsinaisesta kilpailutilanteesta. Mitä sinä toivot, että sinulle kohdattaessa tapahtuisi?

Jokainen antaa jokaiseen kohtaamiseen juuri sen, mitä annettavana on. Joku antaa murheensa ja huolensa, joku ilonsa ja odotuksensa. Kohtaamiseen ei ole vääränlaisia asioita tuotavana. On vain asioita. Siitä on puhuttava, mikä on mielen päällä. On myös puhuttava siitä, mistä vaietaan. On myös osattava ottaa vastaan se, mitä kuullaan.

Jeesus on kaiken voittaja. Pahan vallan ja kuolemankin voittaja. Elämässä ei aina käy hyvin tai kuten toivoisimme. Jotkut kohtaamiset voivat jäädä hiertämään mieltä pitkäksi aikaa. Eivätkä kaikki asiat jostain syystä selviä koskaan. Tärkeää on kuitenkin antautua kohtaamiselle. Toinen ihminen on aina arvoitus ja myös kaunis mysteeri. Onhan Jumalakin mysteeri. Minkä takia Hän olisi luonut ihmisen muuksi kuin omaksi kuvakseen, kauniiksi mysteeriksi?

”Katso minun kärsimystäni ja vaivaani ja anna anteeksi kaikki syntini.” Jumala antaa anteeksi. Siihen voit luottaa.

Tuula Ylikangas
sairaalapastori