Ihmisenä ihmiselle 

Katse kertoo paljon. Jokainen kohtaaminen toisen ihmisen kanssa on erilainen. Läheisten kanssa kehittyy ymmärrys toisen eleisiin ja puolinaisiin lauseisiin ja samalla aina on jotakin, jota emme ymmärrä. Ihmeellinen ihminen ja yhteiselo – siinä on arjen extremelaji nimeltä lähimmäisyys. Olemme saaneet Jumalalta lahjoja yhteiseloa ja lähimmäisyyttä varten. Raamattu nimeää noita upeita lahjoja: ilo, rauha, rakkaus, kärsivällisyys, lempeys, hyvyys, uskollisuus, maltti ja itsehillintä uusimman UT2020 raamatunkäännöksen mukaan. Niistä tuo maltti nousee arjen tilanteiden ritariksi. Malttia tarvitsevat kaikenikäiset: vanhemmuuden ilossa ja tuskassa maltti on valttia ja yhtä lailla nuoruuden innossa. Vuoden 1992 raamatunkäännös ei tunne sanaa maltti, mutta siellä lahjalistalla on ystävällisyys. Ystävällisyyden lahja on katseessa ja eleissä jotakin, joka sykähdyttää. Katse, jossa on lämpöä. Ele, joka ei ensimmäisenä tuomitse, vaan näkee ja huolehtii.  

Hyvän tekemiselle ei ole juhlapäivää tai teemaviikkoa, sillä se kuuluu jokaiseen päivään. Hyvän tekemistä on se, että emme tee Jumalan antamille lahjoille sitä, mitä muille syksyisille aarteille. Sienet ja marjat kannattaa hillota ja säilöä talven varalle. Jumalan lahjat arjen elämään on tarkoitettu tuhlattavaksi ja kiertoon, ei säilöön ja piiloon. Uskaltaisiko siis iloita, rakentaa rauhaa, rakastaa, kohdata arjen hetket hippusen kärsivällisemmin eli maltilla, lempein katsein kohdata ihmiset ja antaa hyvän kiertää?  

Jokaisen ihmisen teoilla, eleillä, katseella ja olemisella on väliä. Voimme vaikuttaa toinen toistemme elämään. Ei jokaisessa hetkessä voi iloita, elämän surun ja murheiden keskellä lempeys sekä kärsivällisyys murheellisen rinnalla kulkien auttaa askeleen eteenpäin. Lahjalistan taustalla on Jumalan suuri suunnitelma loppumattomasta rakkaudesta. Jumala rakastaa meitä ja kehottaa samalla tavoin kohtelemaan toisiamme.  

Johanna Pesonen, kasvatuksen kappalainen, Anjalankosken srk