Pääsiäinen ei ole peruttu!

Tätä pääsiäistä ei ole peruttu, vaikka se onkin erilainen, poikkeuksellinen. Koskaan emme ole kokeneet mitään vastaavaa. Joudumme viettämään suurta juhlaa koronaviruksen varjossa. Pelko ja huoli ovat ei-toivotut pääsiäisvieraamme, jotka eivät suostu jäämään etäyhteyksien päähän. Ne puskevat sisimpäämme asti. Pelkäämme ja kannamme huolta läheistemme ja oman terveytemme puolesta. Epätietoisina kyselemme, mitä maailmalle on tapahtumassa.

Läheiset ovat etäyhteyksien päässä. Yhteiseen pääsiäispöytään käydään monissa eri pöydissä. Emme pääse yhdessä juhlamessuun. Vaikka voimme käydä kirkossa hiljentymässä itseksemme, mutta jumalanpalvelukseen kukin osallistuu oman ruudun takaa. Onneksi edes niin. Oudoista puitteistaan huolimatta pääsiäisen sanoma on totta tänäkin vuonna. Ehkä se nyt puhutteleekin meitä aivan erityisesti kevääseen heräävän luonnon kautta. Kaipaamme nähdä uuden elämän ihmeitä ympärillämme. Ne vahvistavat uskoamme tulevaisuuteen ja tästä selviämiseen.

Tarvitsemme pääsiäisen sanomaa ehkä kipeämmin kuin koskaan aikaisemmin. Tarvitsemme toivoa ja rohkaisua. Meitä ei ole jätetty yksin taistelemaan elämän puolesta. Ylösnoussut Kristus taistelee rinnallamme. Siksi voimme viettää tätäkin pääsiäistä turvassa luottaen Jumalaan ja hänen äärettömään rakkauteensa, jota viemme eteenpäin pitämällä huolta toinen toisistamme. Vaikka mahdollisuuksia tavata on vähän, meillä on onneksi paljon viestintäkanavia, joiden avulla voimme pitää yhteyttä: rohkaista ja rukoilla toinen toistemme puolesta ja erityisesti niiden puolesta, jotka sairastavat ja, jotka hoitavat sairaita:

”Kiitos siitä, että tänäänkin saamme luottaa Sinun mahdollisuuksiisi ja ihmeisiisi toivottomuuden ja kuoleman keskellä. Luo Hengelläsi elämää ja toivoa kaikissa, jotka tuntevat olevansa hukassa, hengettömiä ja riisuttuja. Anna valosi loistaa kaikille kuoleman kentille. Aamen. ”

Sirkka Laine-Haimi

Kouvolan perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja