Laskiainen lasketaan


(Mark. 10: 32–45)

”Laskiainen lasketaan, paaston aika alkaa. Messias on matkallaan, paaston aika alkaa.
Tien me sinne tiedämme, tien me sinne käymme.”

Tämä lasten virsi kaikuu laskiaissunnuntaina lukuisissa perhejumalanpalveluksissa. Sanoin ja sävelmin se muistuttaa kaikenikäisiä pääsiäistä edeltävästä paaston ajasta ja Jeesuksen tiestä häpeän, pilkan, kärsimyksen ja kuoleman läpi pääsiäisaamun iloon.

Virsi alkaa niin kuin laskiaisen evankeliumi - Jeesus on matkallaan kohti Jerusalemia. Matkan aikana hän valottaa opetuslapsilleen kaikkea sitä, mitä hänelle tapahtuu siellä. Mutta Jeesuksen puheet pilkatusta, kärsivästä, kuolevasta ja kuolleesta ylösnousseesta Messiaasta ovat heille käsittämättömiä. 

Niin vakavien uutisten edessä tuntuu kovin oudolta Jaakobin ja Johanneksen pyyntö Jeesukselle.  He halusivat varata itselleen parhaat paikat tulevassa valtakunnassa, Jeesuksen vasemmalla ja oikealla puolella. Kumpikin ymmärtävät kunnian ja oman edun päälle. Sen sijaan Jumalan rakkauden uhritien salaisuus jää heiltä käsittämättä. Jeesus puhuu rististä mutta Jaakob ja Johannes tavoittelevat mahdollisuutta hallitsemiseen. Jeesus valmistautuu antamaan itsensä sijaiskärsimykseen, mutta Jaakob ja Johannes tavoittelevat sitä, minkä he katsovat itselleen hyväksi. 

Jeesus vastasi Jaakobin ja Johanneksen kysymyksiin: "Te ette tiedä mitä pyydätte. Onko teistä juomaan sitä maljaa, jonka minä juon? Voitteko te ottaa sen kasteen, jolla minut kastetaan?" Malja ja kaste viittaavat tässä kärsimykseen ja kuolemaan. 

Evankeliumin lopussa Jeesus kertasi opetuslapsilleen hänen valtakuntansa luonnetta. Maailmassa kuninkaat, presidentit, ja muut valtionpäämiehet hallitsevat kansoja ja maita. Siinä mielessä nämä hallitsijat ovat suuria, mutta he eivät sovi esikuviksi hänen seuraajilleen. Kristuksen valtakunnassa ei ole keskenään kilpailevia herroja. Oikeaa suuruutta ei ole alistaminen vaan toisten palveleminen.  

Palvelijoista suurin, Jeesus, antoi hänen henkensä ”lunnaiksi kaikkien puolesta". Paastonaika muistuttaa meitä lunastuksemme hinnasta. Se myös avaa meille uskon kautta toivorikkaan ja riemullisen näköalan: Kristus on sovittanut kaikki syntimme ristillä, kukistanut kuoleman ja avannut meille tien taivaaseen. 

Pastori David Paski
Kuusankosken seurakunta