Elämän leipää

Elämässämme kohtaamme monia tarpeita ja nälkää eri tavoin. Fyysinen nälkä, joka vaatii leipää ja ruokaa, on meille kaikille tuttu. Puheissamme leipä on meille monesti vertauskuva siitä ravinnosta, jota tarvitsemme selviytyäksemme fyysisesti tässä maailmassa. Mutta on olemassa syvempi nälkä, joka kaipaa tyydytystä, ja se on sielun nälkä, jota ei ruisleivällä tyydytetä. Kaipaamme merkitystä ja suuntaa elämäämme.

Jeesus opetti meille, että ihminen ei elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta. Hän viittasi taivaalliseen ravintoon, joka tulee yhteydestä Jumalaan. Jumalan sana, rakkaus, rukous ja armo ovat sielumme ravintoa, jotka antavat meille voimaa ja toivoa elämän matkalla.

Leipäsunnuntai, jota tänään kirkossa vietämme, muistuttaa meitä myös leivän jakamisen tärkeydestä. Jeesus itse ruokki nälkäisiä kansanjoukkoja, kertoen meille samalla, että meidän tulee huolehtia toinen toisistamme. Leivän jakaminen ei ole vain fyysinen teko, vaan se on myös ohjaa meitä siihen, miten meidän tulee jakaa rakkautta ja yhteisöllisyyttä lähimmäistemme kanssa.

Ateriayhteys oli Jeesukselle keskeinen asia hänen eläessään maan päällä. Hän istui aterioimaan kaikenlaisten ihmisten kanssa, niin syntisten kuin pyhinäkin pidettyjen kanssa. Tämä aiheutti moitteita aikansa uskonnollisilta johtajilta, mutta Jeesus osoitti, että rakkaus ei tunne rajoja eikä sulje ketään ulkopuolelle.

Jeesus kutsui itseään elämän leiväksi. Hän viittasi syvimpään totuuteen. Siihen, että hänessä me löydämme todellisen ravinnon, joka ravitsee kaipaavan sielumme. Elämän leipä tarjoaa meille täyttymyksen ja tyydytyksen sydämessämme. Se antaa meille voimaa kohdata elämän haasteet ja vaikeudet. Se antaa meille toivon, kun olemme epätoivoisia. Se antaa meille rauhan keskellä myrskyä.

Kuinka me voimme saada osamme tästä elämän leivästä? Jeesus kutsuu meitä tulemaan hänen luokseen ja uskomaan häneen. Hän kutsuu meitä avaamaan sydämemme hänelle ja ottamaan vastaan hänen armonsa ja rakkautensa. Hän kutsuu meitä elämään hänen opetuksiensa mukaan ja seuraamaan hänen esimerkkiään. Hän kutsuu meitä ehtoollispöytään. Jeesus on meille elämän leipä, joka vahvistaa toivoamme joka päivä, tuntui maailma miten pimeältä tahansa.

Saija Sarkasuo
Valkealan seurakunnan pappi