Herättelevää paastoa! 

Saatavilla oli säkenöivästi pohtivia perheenjäseniä ja ajattelin saada tuoreita näkökulmia sunnuntain saarnatekstiin. Tunnin jälkeen olin kuullut todella tuoretta näkökulmaa. Paljon enemmän kuin pystyin sulattamaan, enemmän kuin pystyin äkkiseltään vastaanottamaan. 

Aiheena on kiusaukset ja erityisesti kertomus Jeesuksesta autiomaassa paholaisen kiusattavana (Matt. 4:1-11). ”Paholainen käytti Raamattua kiusatessaan Jeesusta”, oli ensimmäinen huomio. Nuorin keskustelija painotti, että eri tavoin ajattelevat ihmisetkin voivat tulkita samoja tekstejä niin, että saavat aikaan keskinäistä kähinää. Se on tylsää. 

Tunnin lopulla olin kuullut sitten kattavan kuvauksen sekä nuorten haasteista tämän ajan houkutuksissa että koko maapallon tulevaisuutta koskevaa pohdintaa tiedeyhteisöjen kilpailun riskeistä. Toivottavasti tiedon vallassa olevat muistavat hekin olevansa erehtyviä ihmisiä eivät kaikkivaltiaita! 

Keskustelun päätyttyä jäin yksikseni miettimään, kuinka erilaisissa kiusauksissa ja haasteissa tämän päivän nuoret aikuiset elävätkään kuin me muutama vuosikymmen sitten. Ja olemmeko me aiemmat sukupolvet laittaneet heidän ratkottavakseen liian suuria ongelmia? Nyt tarjolla on monenmoista turruketta karun todellisuuden ja heidän itsensä väliin.  

Paastonaika kutsuu kääntymään sisään päin ja kysymään, mitkä ovat omat kiusaukseni. Ne houkutukset, joihin helpoimmin sorrun, vaikka tiedän, että eivät ne hyvää lopulta tuo? Ehkä yksi omani on se, että jään pohtimaan suurempia pulmia kuin mihin voin mitenkään löytää vastauksia. Sekin voi käydä viihteestä, jonka ajattelenkin olevan yksi aikamme vitsaus. 

Meinasin tähän viihteestä kirjoittaa paheksuvaa kappaletta, mutta onhan se jokaisen oma asia pohtia, minkä verran ja millaista viihdettä tarvitsee. Toivottelen nyt kaikille herättelevää paastonaikaa. Tulkoon vaikka pientä raivausta arjen rutiineissa, että olisi tilaa huomata, onko omassa elämässä nyt tärkeitä kysymyksiä, jotka uhkaavat jäädä jonninjoutavan jalkoihin. Siunattua matkaa kohti pääsiäistä! 

Minna Tanska
Jaalan pappi