Hyvä paimen

”Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä”. (Psalmi 23)

Tämän sunnuntain psalmiteksti on paimenpsalmi, joka on yksi tunnetuimpia raamatuntekstejä. Moni voi tunnistaa sen vaikkapa läheisen hautajaisista tai muusta tilanteesta, jossa on kaivannut lohtua ja lepoa. 

Tämä psalmi kutsuu lepäämään vihreille niityille ja jättämään kaikki huolet Jumalan käsiin. Se sopii tähän sunnuntaihin hyvin. Tänään on nimittäin myös vapunpäivä. Vappua on juhlittu keskiajalta asti, se on perinteisesti ollut opiskelijoiden ja työläisten juhla. Vappuna monella on erilaisia perinteitä, opiskelijat kokoontuvat piknikille ja lapsiperheet juhlistavat vappua vaikkapa ilmapalloin. Vappu on ollut Suomessa liputuspäivä jo useita kymmeniä vuosia (v. 1979 lähtien), vappu on suomalaisen työn päivä. 

Mutta työn vastapainoksi tarvitaan myös lepoa. Lepoa kaikista arjen touhuista. Ja ehkä myös pyhää huolettomuutta. Se tarkoittaa konkreettisen levon lisäksi asennetta. Mistä sinä löydät levon, kun vauhti tuntuu kiihtyvän ympärillä ja omassa elämässä? Mistä sinä saisit pyhää huolettomuutta elämääsi?

Lepoa tarvitaan aina. Silloin, kun arki tuntuu kiireiseltä tai raskaalta. Ruuhkavuosien keskellä. Myös silloin, kun elämää varjostaa suru tai sairaus, työttömyys tai uupumus. 

Tämä psalmi kutsuu lepoon ja luontoon. Monelle luonto voikin olla sellainen paikka, jossa saa rauhoittua ja levätä. Siellä voi kokea pyhää huolettomuutta, Jumalan läsnäoloa. 

Psalmissa puhutaan myös johdatuksesta. Jumala on hyvä paimen, joka johdattaa meitä elämässämme. Aina tuota johdatusta ei ole helppo nähdä, ja Jumalalle saa esittää kysymyksiä ja avunpyyntöjä. Jumala auta, johdata. 

Jumala on hyvä paimen, joka ei hylkää yhtäkään lastaan. Hän on hyvä paimen, joka ei sulje ketään ulos laumasta. 

Jumalan läsnäoloa ja pyhää huolettomuutta päivääsi!

Ellen Kiviharju
seurakuntapastori, Kouvolan seurakunta