Hiljaisen lauantain konsertti - Kohti aamunkoittoa

la 16.4. klo 19.00
Kuusankosken kirkko

Kuusankosken kirkko

Kohti aamunkoittoa -konsertissa kuullaan kaksi hienoa vanhan musiikin teosta, jotka sopivat hengeltään hyvin juuri pääsiäislauantaihin. G.A. Ristorin kymmenessä dueton sarjassa helsinkiläiset kontratenori Teppo Lampela ja sopraano Tiia Maria Saari laulavat fagotin ja luutun säestyksellä. Teoksessa pohditaan kärsivän vapahtajan meissä herättämää mielenliikutusta kehottaen meitä näkemään, ajattelemaan ja ymmärtämään. J.S. Bachin hautajaiskantaattina 106 tunnettu teos taas kokoaa yhteen kuolemasta ja iankaikkisesta elämästä kertovia raamatunkohtia ja kolme virttä. Kantaatin sävelen ja sisällön suhde on erityisen voimakas ja Bach käyttää siinä hyvin kuvailevaa sävelkieltä. Kantaatissa on mukana solistit, kamarikuoro Credo ja kamariorkesteri. Liput 10€/perhelippu 20€.

 

 

 

   

Teppo Lampela           Tiia Maria Saari           Petri Arvo                                Mikko Ikäheimo
                                    (kuva Mia Järvisalo)     (kuva Yat Ho Tsang)                   (kuva Teijo Salminen)

 

Kontratenori Teppo Lampela esiintyy kontratenori- ja baritonisolistina erityisesti barokkimusiikin ja uuden musiikin tulkkina, johtaa helsinkiläistä Kansalliskuoroa sekä Helsingin Lauluveljiä sekä toimii Muntra Musikantenin ja Polyteknikkojen kuoron äänenmuodostajana. Hän tekee töitä myös muiden kuorojen ja lauluyhtyeiden kouluttajana ja levyjen taiteellisena tuottajana. Hänen esiintymisareenoitaan ovat olleet laajalti maamme musiikkifestivaalit ja yhteistyökumppaneitaan sinfonia- ja barokkiorkesterit sekä -yhtyeet.

Sopraano Tiia Maria Saari on Helsinkiläinen laulaja ja kirkkomuusikko. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta kirkkomuusikoksi vuonna 2016, jonka jälkeen on jatkanut lauluopintojaan muun muassa Sirkka Parviaisen ja Anu Hälvän johdolla. Tiia Mariaa on kuultu pääkaupunkiseudun kirkoissa kanttorina, omissa konserteissaan tai erilaisten teosten solistina. Hän opettaa myös laulua yksityisesti sekä toimii Cantores Minores -kuoron äänenmuodostajana. 

Petri Arvo On erikoistunut historiallisiin puupuhaltimiin 1400-1600-lukujen musiikissa. Aikakausi edustaa siirtymää varhaisesta renesanssista aina varhaiseen barokkiin asti. Keskiössä ovat fagotit, niiden edeltäjä dulcian sekä lukuisat erityyppiset nokkahuilut. Arvo on valmistunut Sibelius-Akatemiasta sekä Amsterdamin ja Brysselin konservatorioilta ja toimii muusikkona tällä hetkellä laaja-alaisesti aina keskiajan musiikista nykymusiikkiin, tuottajan tai kamarimuusikon roolista orkesterimuusikon tai verkkotaiteilijan rooliin. Nykymusiikin parissa Arvo työstää ajoittain soolo-ohjelmia, joskus nidottuna valoja ja varjoja hyödyntäviin lavaesityksiinkin.

Kitaristi ja luutisti Olli Hyyrynen valmistui Sibelius-Akatemiasta keväällä 2013 opettajinaan Jukka Savijoki ja Eero Palviainen. Sitä ennen hän opiskeli musiikkipedagogiksi Metropolian Ammattikorkeakoulusta sekä opiskeli Erasmus-vaihtovuoden Espanjan Escola superior de música de Catalunyan kitaraluokalla. Hänen opettajinaan ovat olleet mm. Petri Kumela ja Àlex Garrobé sekä vanhan musiikin saralla Monica Pustilnik, Xavier Diaz-Latorre ja Andrew Lawrence-King. Hyyrynen on ollut erityisen aktiivinen ja laaja-alainen kamarimuusikko. Periodisoittimet barokkikitara ja luuttu ovat soineet hänen käsissään säännöllisesti ooppera-, oratorio- ja konserttoproduktioissa. Sooloresitaalit ovat myös olleet hänen jokavuotista toimintaa ja soolo-ohjelmistossa riittääkin tutkimista kun Hyyrysen soittimet kattavat aikakaudet 1500-luvulta tähän päivään. Hyyrynen opettaa kitaraa ja kamarimusiikkia Keski-Uudenmaan ja Länsi-Helsingin musiikkiopistoissa. Hän on toiminut myös Kulttuuriyhdistys Ensemble Nylandia ry:n puheenjohtajana sekä kehitellyt ja opettanut vanhan musiikin historia, teoria ja esityskäytännöt -opintokokonaisuutta Länsi Helsingin musiikkiopistossa.

Timo Vikman valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2004 ja jatkoi tämän jälkeen kuoronjohdon jatko-opintoja (B-tutkinto vuonna 2018). Vikman on tehnyt yhteistyötä lukuisten orkesterien, kuorojen ja soitinyhtyeiden kanssa sekä toiminut musiikin teknologiaan liittyvien aineiden tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa, Savonia-ammattikorkeakoulussa ja Kuopion Konservatoriossa. Vikman toimi Kuusankosken seurakunnan kanttorina vuosina 2005-2018, johtaen seurakunnassa lapsikuoroa sekä perustamaansa nuorisokuoroa, kamarikuoroa ja kamariorkesteria. Vikman on toiminut kanttorin työn ohessa myös kuorokouluttajana. Tällä hetkellä Timo Vikman toimii päätoimisena yrittäjänä. Hänen omistama yritys Mixtuur Finland Oy on johtava virtuaaliurkujen asiantuntija ja vahva äänentoisto- ja striimaustekniikan moniosaaja Suomessa. Päätyön ohella hän toimii sivutoimisena hiippakuntasihteerinä, vastuullaan Mikkelin hiippakunnan musiikki- ja jumalanpalvelusasiat. H'n on toiminut vuodesta 2017 lähtien Suomen Kirkkomusiikkiliiton puheenjohtajana.

Kamarikuoro Credo on perustettu vuonna 2013. Kuoro esittää säännöllisesti tunnettuja kirkkomusiikkiteoksia, harvemmin kuultuja helmiä ja suomalaista kuoromusiikkia. Suomessa ja ulkomailla järjestetyissä konserteissa on kuultu mm. Bachin kantaatteja, Faurén, Vivaldin, Buxtehuden, Monteverdin, Allegrin ja Zelenkan kirkkomusiikkiteoksia. Kuoron ensimmäinen levy VALO julkaistiin marraskuussa 2016, yhteistyössä Suomen Lähetysseuran Kauneimmat Joululaulut -kampanjan kanssa.

Kamariorkesteri:

Eija Puukko, alttonokkahuilu

Kaisa Ansamäki, alttonokkahuilu

Pieta Mattila, gamba

Anna Pulakka, gamba

Toni Starck, sello

Viena Kontkanen, urut

 

 

  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Järjestäjä

Kuusankosken seurakunta

Ota yhteyttä

Kanttori
Jaalan kappeliseurakunta Kuusankosken seurakunta

Konserttivastaava 2025