Tuomas Enbusken tie ateistista kristityksi

"Täydellinen ateisti on viimeistä edellisellä askelmalla, joka vie täydelliseen uskoon." Tämä F. M. Dostojevskin nimissä kulkeva väite tuli mieleeni lukiessani toimittaja Tuomas Enbusken antamia haastatteluja.

Enbuske on aiemmin tunnettu tiukkana ateistina. Vuosia sitten hän kyseli kolumnissaan, miksi pitäisi nykyaikana olla kiinnostunut joidenkin Lähi-idän ukkojen nuotiojorinoista tuhansien vuosien takaa? Nyt hän oli Tampereen kirkkopäivillä ja on kertonut haastatteluissaan ja podcasteissaan omasta tiestään ateistista kristityksi.

Enbusken kiihkeän ateismin vuodet sijoittuivat 2000-luvun alkuun, "nolkytluvulle". Hän ei kadu ateismivuosiaan, vaan kokee, että ne on pitänyt käydä läpi. Ne ovat olleet osa hänen kasvuaan. "Jos en olisi käynyt niitä vuosia läpi, niin mä en olisi tässä.”  Ateismin innoittamana hän alkoi taas uudestaan ajatella uskontoa. Rippikoulussa tuo pohdinta oli alkanut, mutta sitten oli pitkä tauko. Ateismin kautta usko alkoi uudelleen kiinnostaa. Mutta kun ateismin iskulauseet osasi jo ulkoa, niin sitten oli aika mennä eteenpäin.

Enbuske on rationaalinen älykkö, ja siksi hän on ollut positiivisesti yllättynyt siitä, että usko ei ole rajoittanut hänen älyllisiä pohdintojaan. Se on vain tuonut lisää näkökulmia asioihin. Uskon takia ei tarvitse tyhmentää itseään. Enbuske keskustelee mielellään siitä, miksi hän on palannut siihen uskoon, johon hänet on lapsena kastettu. Ateismi oli merkittävä välivaihe tuossa paluussa, koska se innosti taas miettimään perimmäisiä kysymyksiä. "Kyllä mä ajattelen nyt, että mun kristinusko on lähtenyt siitä, kun mut kastettiin. Ja olen onnellinen, että mun vanhemmat tekivät sen", Enbuske kiittää. "Oon syntynyt luterilaiseen perheeseen, se on mun juttu."

Enbuske sanoo olevansa hyvin tavallinen luterilainen. Hän käy mielellään luterilaisessa messussa, vaikka se on joidenkin mielestä tylsä. "Mietin, että alanko katolilaiseksi vai ortodoksiksi? Mietin, että ne on semmoisia, jotka näyttää naistenlehdessä hyvältä. Haluan kuitenkin olla mahdollisimman tylsä luterilainen, mitä mä oonkin," Tuomas Enbuske toteaa. Pilke simäkulmassa.

Timo Pokki
Anjalankosken seurakunnan vs kappalainen